In de herfst zie je de tuin vaak aftakelen. Bladeren worden geel, bruin en vallen af, struiken worden kaal, potten met bloemen verdorren en voor je het weet ziet je tuin er heel ongezellig uit. Vorig jaar vond ik dat zo ongezellig, dat ik me dit jaar heb verdiept in herfst-en winterbloeiers en een middagje tuincentrum heb gedaan. Ik ben heel blij met het resultaat. Als het goed is, heb ik nu de hele herfst en winter kleur in mijn tuin. Soms door bloemen, maar ook door… bessen! En dan het soort bessen dat niet gegeten wordt door vogels, zodat je er extra lang van kunt genieten. In deze blog vertel ik alles over herfstbloeiers in de tuin, zodat jij ook wat kleur kunt toevoegen.
Inhoudsopgave
Herfstbloeiers in de tuin
Als je nu in het tuincentrum loopt, zie je genoeg herfstbloeiers. Iedereen wil graag wat kleur in de tuin, dus daar spelen de tuincentra op in. Verdiep je er wel even in, want niet alles past in elke tuin. Hoewel er in de herfst en winter natuurlijk sowieso minder zon is, hebben sommige herfstbloeiers toch wel wat behoefte aan licht. Heb jij dus een tuin op het Noorden en heel weinig licht, dan is niet alles geschikt om aan te schaffen. Niets zo zonde om je herfstbloeiers in de tuin weer weg te moeten gooien, omdat ze het niet redden.
Bergthee
Eén van mijn favoriete herfstbloeiers is bergthee of ook wel Gaultheria. De prachtige bessen en het groen/rode blad. De bessen blijven zitten tot in het voorjaar. Vogels houden er niet van, je hoeft dus niet bang te zijn dat zij ze er af pikken. De naam van Bergthee komt doordat je van de bladeren thee kunt zetten dat zou helpen tegen ontstekingen. Dit geldt echter niet voor de gekweekte Bergthee die je in de tuincentra koopt, dat dit dus niet proberen! De besjes worden in het voorjaar kleine klokvormige bloemetjes, waardoor dit leuke plantje eigenlijk het hele jaar geschikt is om in de tuin te hebben. Ik heb zelf 5 exemplaren staan in een platte witte pot, maar ze kunnen ook prima in de volle grond. Het beste kies je voor een halfschaduwplek, want zomers in de volle zon vinden ze niet fijn. Ze houden van een luchtige, humusvolle grond. In klei doen ze het niet goed. Binnen doen ze het ook prima trouwens, op een lichte standplaats en vochtige kluit. Vermijdt een voetbad. Maar liever gaat hij na een maand of 2 naar buiten. Lelijke takken kun je er uit knippen. Bewater ze bij voorkeur met kalkvrij water, dus regenwater.
Winterheide
Ook Winterheide (Erica Camea) is een prachtige herfst en winterbloeier. Je koopt ‘m vanaf ongeveer oktober en ze bloeien tot pakweg april. Daarna moet je ze terugsnoeien en dan komen ze het volgende herfstseizoen weer op. Normaal doen de schapen dat, die eten ze, maar in je tuin moet je dat zelf regelen. De paarse of witte bloemetjes zien er heel vrolijk uit in de herfst en winter in de tuin. Zet ze in potten of in de volle grond. Ook hiervoor geldt: liefst in de halfschaduw, losse grond en na de bloei dus flink snoeien (tot 1/3) om ze groen te houden. In de zomer moet je voor zomerheide gaan trouwens, dat bestaat ook.
Winteraster
Een herfstaster bloeit in de maanden september, oktober en soms ook nog in november. De bloemen zijn vaak paarsig van kleur en bloeien een aantal maanden achter elkaar. Bijen en vlinders zijn er gek op, ook in de herfst. Je bent met deze herfstbloeier dus verzekerd van beestjes in het najaar in jouw tuin. Deze plant houdt van volle zon, een lichte schaduwplek wil meestal ook wel lukken. Ze mogen niet in een bodem met water staan, zorg dus als je ze in potten zet, het water weg kan. In het voorjaar (mei) moet je de winteraster delen, door de plant uit elkaar te trekken en opnieuw te planten. Dan komen ze aan het eind van de zomer weer op.
Siergras
Ook siergras is fijn om in de winter in de tuin te hebben. Siergras is natuurlijk geen herfstbloeier, want het geeft geen bloemen, maar het gras blijft wel groen en vormt een mooie combinatie met de Bergthee, winterheide en herfstasters. Er bestaan veel verschillende soorten siergras, die ook online verkrijgbaar zijn.
Appels & Peren
Wat ook voor kleur zorgt in de tuin in de herfst, zijn appels en peren. Ga ze vooral zelf plukken, een kilo of 10, en bewaar ze in een kist of bak in de tuin. Dat ziet er herfstig en gezellig uit. Bovendien blijft het fruit langer goed buiten, vanwege de temperatuur. Het zijn weliswaar geen herfstbloeiers, maar ze zorgen zeker voor een herfstgevoel en kleur in de tuin! Bak er een appeltaart van die binnen heerlijk geurt, steek kaarsjes aan en kijk lekker naar buiten, waar je herfstbloeiers staan de pronken. Zo kom je de koudere seizoenen wel door.