Help, mijn kind heeft misschien dyslexie, wat nu?

Help, mijn kind heeft misschien dyslexie, wat nu?
Bron:Jonathan Borba- Unsplash

Je kind gaat starten in groep 3, heerlijk zo’n nieuwe fase. Eindelijk leren lezen en schrijven, hoe leuk is dat? Helaas gaat dat niet bij ieder kind even makkelijk. Heeft je kind moeite met lezen en taal? Dat kan natuurlijk gebeuren. Of is er wat anders aan de hand, zoals dyslexie. Dit kun je doen.

Extra oefenen, eindeloos boekjes lezen en letters schrijven, maar echt verbetering zie je niet. Dat is niet zo gek als je kind dyslectisch blijkt te zijn. Je kunt zoveel oefenen als je wil, maar vaak groeit alleen de frustratie. Wat merk je? Je kind leest langzaam, herkent woorden soms niet, maakt veel fouten en begrijpt de tekst vaak slecht. Als de boeken door de kamer vliegen, is het tijd om in te grijpen.

Lees ook: De Reading Timer

Testen op dyslexie

Dyslexie is een aangeboren (en vaak erfelijke) leerstoornis met een neurologische basis. Om dyslexie vast te stellen, moet je kind getest worden. Dat gebeurt altijd na overleg tussen de school en de ouders. Je kind kan getest worden op dyslexie als het tussen de 7 en 12 jaar oud is.

De eerste klachten van dyslexie worden vaak zichtbaar als je kind begint met lezen en schrijven. De school trekt vaak aan de bel en misschien heb je het thuis ook wel gemerkt: lezen wordt een opgave, is niet leuk en roept weerstand op. Logisch ook. Als iets niet goed lukt, is het ook vaak niet leuk meer.

Vaak wordt gestart met een IQ test. Dyslexie heeft namelijk niks te maken met intelligentie. Goed om te weten! Taalproblemen die een gevolg zijn van dyslexie zeggen dus niks over hoe slim je kind is. Tijdens de IQ test wordt bijvoorbeeld gekeken naar de algemene taalvaardigheden en de werking van het geheugen van je kind. Zo kunnen andere verklaringen voor lees- en spellingsproblemen uitgesloten worden.

Daarna volgt een dyslexietest. Die is niet goedkoop. Een dyslexietest kost tussen de €500-€1000. De zorgverzekeringvergoedt geen dyslexietest. Je kunt een vergoeding krijgen via de gemeente. Dat is vastgesteld in de Jeugdwet. Niet iedereen heeft recht op een vergoeding: je moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Er moet sprake zijn van ernstige dyslexie en je kind mag geen andere bijkomende stoornissen (zoals ADHD) hebben. In alle andere gevallen moet je de test zelf betalen.

Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Je kunt een dyslexietest aanvragen bij de zorgverlener die een contract heeft met de gemeente. Dat gaat altijd in overleg met school. Vraag bij het jongerenloket hoe dat in jouw gemeente precies werkt.”

Na de diagnose, hoe nu verder?

Krijgt je kind de diagnose dyslexie? Dat is alleen maar heel fijn om te weten. Na een periode van frustratie en soms ook schaamte of faalangst, is het tijd voor wat positieve actie. Gelukkig is er tegenwoordig veel gerichte ondersteuning op scholen. Sommige basisscholen hebben zelfs een speciaal dyslexieprotocol. Daarin staat beschreven met welke methoden en hulpmiddelen de school jouw kind gaat begeleiden. Denk aan extra tijd bij toetsen, gespecialiseerde ondersteuning op school of hulpmiddelen zoals een computer met een voorleesfunctie. Stap voor stap. Als je voelt dat je vooruitgang boekt, komt het plezier in lezen vaak vanzelf weer terug.

Nationale voorleesdagen DOK voorlezen

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #463
Volgend artikelLekker weg tussen kerst en oudjaar
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in