Gisteren las ik op nu.nl dat er weer sprake is van een milde griepepidemie. Dat is natuurlijk ieder jaar zo in deze tijd van het jaar. December, januari, februari en maart zijn de maanden waarin het griepvirus rondwaard. Wie goed gezond is, kan zo’n virus meestal wel aan. Toch kun je de pech hebben dat je weerstand minder goed is en dan word je ziek. Een minder goede weerstand kun je hebben door allerlei oorzaken. Heb jij een vitaminetekort? Dan kan dat een rol spelen. Ook stress, weinig bewegen en ongezond eten kunnen er toe bijdragen dat je sneller geveld wordt door het griepvirus.
Inhoudsopgave
Heb jij een vitaminetekort?
In feite heb je niet zo snel een vitaminetekort als je gewoon goed gezond bent en gevarieerd eet. Toch kunnen er redenen zijn waarom het belangrijk is dat je toch extra vitamines inneemt. Als je bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch eet, kun je een tekort aan bepaalde vitamines oplopen. Je gaat dit dan merken, doordat je meer vermoeid bent dan anders en sneller een virus op loopt. Als je dus geen vlees of andere dierlijke producten eet, is het verstandig om bijvoorbeeld extra vitamine B12 in te nemen. Ook ouderen hebben meer kans op een vitaminetekort en doen er verstandig aan om dit wat aan te vullen. Vitamine B12 is goed voor het geheugen, concentratievermogen en de gemoedstoestand. Het zuigtablet met 1000 μg vitamine B12 is goed opneembaar en heeft een natuurlijke pepermuntsmaak. Mét foliumzuur, voor extra energie bij vermoeidheid.
Vitamine C
Een andere vitaminesoort die een grote rol speelt bij je weerstand is vitamine C. Met maar liefst 500 mg vitamine C (625% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is dit een krachtige, maar verantwoorde dosering. Dit geldt natuurlijk vooral voor mensen met een verhoogde behoefte aan vitamine C. Als je bijvoorbeeld rookt, net ziek bent geweest of weinig groente en fruit eet kun je wat extra vitamine C best gebruiken. Vitamine C zit natuurlijk ook gewoon in fruit en groente, dus als je dat voldoende binnen krijgt is de kans op een tekort ontzettend klein.
Andere oorzaken aanpakken
Zoals ik al eerder schreef kan ook stress, vermoeidheid, een eerder doorgemaakte infectie of slecht voor jezelf zorgen er toe leiden dat je meer kans loopt om ziek te worden van een griepvirus. Wat veel mensen denken is dat je ook ziek kunt worden van kou, doordat je bijvoorbeeld zonder jas of sjaal buiten loopt. Dit is niet waar. Je wordt ziek van een virus. Virussen zitten overal. In de lucht, omdat mensen het virus uitademen, of niezen. Maar ook aan deurklinken. Iemand die ziek of verkouden is heeft immers het virus aan zijn handen en raakt daarmee regelmatig een deurklink aan. Als jij die daarna ook weer aanraakt, en je eet zonder daarna je handen te wassen bijvoorbeeld een appel, krijg je het virus binnen. Of je er ook ziek van wordt, heeft te maken met je weerstand. Als je een virus al eens gehad hebt, word je niet ziek, omdat je lijf de antistoffen nog paraat heeft. Heb je het niet eerder gehad, en heb je een zwakke weerstand door weinig slaap, druk op je werk en ongezond eten, dan is de kans veel groter dat jij er ook ziek van wordt. Zorg dus goed voor jezelf deze dagen, en was vaak je handen! Dan loop je minder kans om ziek te worden.
Je kunt ook altijd via de huisarts laten checken of je een vitaminetekort hebt.