De laatste tijd eten wij steeds vaker vegetarisch. Beter voor het milieu, vriendelijker voor de dieren en misschien ook wel gezonder. Nu zijn er in de supermarkten allerlei vleesvervangers te koop, die ik ook best wel eens in huis haal. Maar toch zitten daar natuurlijk ook ingrediënten in die minder gezond zijn. Zo bevatten ze vaak erg veel zout. Daarom vind ik het soms ook leuk om zelf een vegetarische burger te maken. Dit recept is voor een zelfgemaakte groenteburger met kaas, aïoli en augurk en is favoriet hier bij de meesten.
Lees ook: gevulde tomaten met ei en spinazie
Inhoudsopgave
Zelfgemaakte groenteburger met kaas, aïoli en augurk
Dit is hoe wij ‘m eten, maar je kunt deze vegaburger natuurlijk ook prima combineren met een plak kaas, een uitje, tomaat of wat je zelf lekker vindt. De zelfgemaakte groenteburger met kaas is de basis, de aïoli en augurk zijn optioneel. Maar wij vinden ‘m zo heel lekker. Het lijkt misschien veel werk om te maken, maar dat valt reuze mee. Ik maak ze meestal van te voren, soms maak ik een dubbele hoeveelheid en vries ik de helft in voor een andere keer, als ik niet zoveel tijd heb.
Wat heb je nodig?
Om deze zelfgemaakte groenteburger met kaas, aïoli en augurk te maken heb je de volgende ingrediënten nodig. Het recept is voor ongeveer 6-8 burgers.
- 1 ui, gesnipperd
- 300 gram spinazie
- 200 gram broccoli, grof gehakt
- 200 gram cheddar
- 50 gram parmezaanse kaas
- 3 eieren
- 4 boterhammen in stukjes
- olijfolie om in te bakken
- hamburgerbroodjes
- augurken, in plakjes
- aïoli, kant en klaar of zelfgemaakt
Zo maak je het
Fruit de ui in een beetje olijfolie in de pan en bak de spinazie en broccoli in 10 minuten tot het vocht verdampt is. Doe het in een mengkom en voeg het brood, de cheddar, de parmezaanse kaas, eieren en wat zout en peper toe en pureer met de staafmixer (of in de keukenmachine). Als het klaar is, doe je olie in de pan en bak je van het mengsel groenteburgers. Dat doe je door een grote lepel van het mengsel in de pan te doen en deze een beetje platdrukken met de lepel. Bak ze aan twee kanten op middelhoog vuur ongeveer 5 a 10 minuten. Leg ze als ze klaar zijn op een hamburgerbroodje. Doe er een dot aïoli op en leg er wat plakjes augurk op. Meteen serveren.