Het klinkt misschien een beetje als een gek recept, maar deze gevulde tomaten met ei en spinazie zijn heel lekker! En kidsproof bovendien. Dat laatste had ik niet verwacht, aangezien alles wat groen en spinazie is sowieso al wordt afgekeurd door de kinderclub hier thuis. Desondanks sprak het eitje wel aan en besloten ze het te proberen. Ik was dan ook hoogst verbaasd toen bleek dat deze gevulde tomaten met ei en spinazie er in gingen als koek!
Inhoudsopgave
Gevulde tomaten met ei en spinazie
Het is een vrij eenvoudig recept, ideaal voor een doordeweekse dag. Je moet er alleen wel op bedacht zijn dat het nog 25 minuten in de oven moet, dus begin niet te laat. Als je om 18.00 uur wil eten, is 17.15 uur beginnen een ideaal moment. De tijd om het te maken is dus niet zo heel lang, maar het ei moet garen in de oven, waardoor je op tijd moet beginnen met dit recept.
Wat heb je nodig?
Voor dit recept van gevulde tomaten met ei en spinazie heb je niet heel veel ingrediënten nodig. Per persoon reken ik meestal op 2 tomaten, voor de jonge kinderen meestal maar eentje. Voor mij is het genoeg om het zo te eten, zeker omdat ik tegenwoordig wat minder koolhydraten eet. Het past dus ook perfect in een ketogeen of koolhydraatarm dieet. Je kunt de gevulde tomaten met spinazie en ei ook met rijst of brood eten. Dit recept is voor 4 volwassen personen, je hebt nodig:
8 grote vleestomaten
1 zak verse spinazie
blikje anjovisfilets
1 teentje knoflook
8 eieren
eventueel rijst of brood
Zo maak je het
Snijd de topjes van de tomaten af en hol ze uit met een lepel. Bewaard de resten van de tomaat en zeef ze. Van het waterige deel kun je in het kader van no waste eventueel nog een soep maken. De stevige tomatendelen doe je in een aparte schaal. Bak de verse spinazie met olijfolie in een koekenpan. Dit moet meestal in delen, dus steeds wat laten slinken, dat in een apart schaaltje leggen en de volgende lading spinazie laten slinken. Doe de spinazie en de tomatenpulp bij elkaar en pureer met de staafmixer. Knijp een teentje knoflook uit en snijd 8 of meer (naar smaak) ansjovisfilets in kleine stukjes. Bak zowel knoflook als ansjovis kort in de olie en roer door het tomaten-spinaziemengsel. Doe iets peper en zout er doorheen, maar niet teveel, want de ansjovis is ook al vrij zout.
In de oven
Zet de lege tomaten in een ovenschaal naast elkaar. Vul elke tomaat tot ongeveer 3 kwart met het spinazie-tomatenmengsel. Breek in elke tomaat 1 ei bovenop. Er valt waarschijnlijk wat eiwit langs de tomaat, dat is niet erg. Zet het geheel in de oven op 180 graden en laat ongeveer 25 minuten gaar worden. Houd het in de gaten, want bij mijn heteluchtoven die goed voorverwarmd was, kon ik het gerecht al na 20 minuten er uit halen.
Opdienen
Haal de tomaten uit de oven. Zet op elk bord 2 tomaten, eventueel met wat salade of een stukje brood. Je kunt er ook een timpaantje rijst naast zetten. Bestrooi met peper en zout en eventueel wat bieslook. Dit kleurrijke gerecht ziet er vrolijk uit en is heerlijk! Smakelijk eten met deze gevulde tomaat met ei en spinazie.
Nog meer inspiratie nodig voor het (avond)eten? Check ook mijn andere recepten!