Ik hou van design. Het liefst tik ik een mooi designstuk op de kop die ik tweedehands vind, maar soms spaar ik voor een mooi designmeubel. Zo heb ik hier een mooie roze designstoel van Muuto staan bijvoorbeeld. Lang voor gespaard en ik ben er superblij mee. Het is echt een blikvanger in huis. Van mijn ouders nam ik een Artifort stoel over. Dit moeten we nog wel opnieuw bekleden, maar hij zit zo lekker. Ben er heel blij mee. Nu is er ruimte voor een extra stoel, waardoor ik benieuwd was naar de geschiedenis van de designstoel.
Inhoudsopgave
Egypte, grondlegger van de designstoel
Wist jij dat Egypte de bakermat is van de designstoel? Hier werden ooit de eerste stoelen ontworpen. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd, want in die tijd was het hebben van een stoel een statussymbool. Tegenwoordig heeft iedereen natuurlijk wel een stoel in de kamer staan, maar een designstoel is prijzig en wordt ook nu nog gezien als teken van smaak en het hebben van voldoende financiële middelen.
De eerste houten designstoel
De broers Thonet, uit Zwitserland, ontdekten in 1932 een techniek om hout te kunnen buigen. Deze techniek gebruikten zij in het ontwerp van stoelen, de eerste echte houten designstoel was geboren. Ze genoten hiermee internationale bekendheid. Zoals je vaak ziet, worden deze uitvindingen gekopieerd en zo ontstonden er steeds vaker mooie designstoelen.
Nederlandse designers
In Nederland kent natuurlijk iedereen de Rietvelt stoel. Rietvelt ontwierp tussen 1918 en 1963 meerdere modellen, allen van hout en met een herkenbare rechte stijl. Zijn zigzag stoel is waarschijnlijk het bekendste ontwerp, maar ook de steltman, rood blauwe stoel en de press room chair zijn interessante ontwerpen van zijn hand. Ze zijn nog steeds te koop. Gispen is ook een klassieker. Wat meer moderne Nederlandse ontwerpers van designstoelen zijn bijvoorbeeld Marcel Wanders, Joris Laarman. Merken die je veel in Nederland ziet zijn Dutchbone, Hay, Zuiver en nog vele anderen.
Europese designstoelen
Niet alleen in Nederland werden prachtige designstoelen gemaakt, ook in andere Europese landen werd niet stilgezeten. In Italië kwam de Daimond Chair van Harry Bertoia in 1952 op de markt. Deze stoel is gelast in draadvorm en dus geheel van metaal. De Tulip Chair is ook een bekende en komt uit Finland. Eero Saarinen wilde een statement maken met zijn ontwerp met maar slechts 1 poot in plaats van de normale 4 poten onder vele stoelen.
Waarom zou je voor design kiezen?
Persoonlijk houd ik wel van design. Het is een statement in je woonkamer, het geeft een bepaalde uitstraling en het allermooiste: het is bijna altijd goede kwaliteit. Met design haal je goed materiaal in huis, een degelijk ontwerp dat vele jaren mee gaat. Misschien dat je een designstoel een keer opnieuw moet bekleden na langdurig gebruik, maar de basis blijft altijd goed. Zo gaan designstukken vaak over van generatie op generatie. Een ander mooi voordeel is dat de meubels eigenlijk altijd hun waarde behouden. Zo kun je het ook zien als een investering.