Gin is het hippe drankje van de afgelopen jaren. Er zijn allerlei verschillende soorten en sommige mensen zijn er echt gek op. Ik ben zelf niet zo’n fan van gin-tonic, maar ik hou er wel van om met gin te koken. Recent besloot ik zalm te marineren met gin in plaats van wodka. Dat bleek verrassend lekker! Leuk als voorgerecht of borrelhapje. Ik deel het recept van gemarineerde zalm met gin met jullie in deze blog.
Lees ook: Zalm gemarineerd in wodka en rode biet
Inhoudsopgave
Gemarineerde zalm met gin
Iedereen kent wel Gravad Lax, een Zweedse manier van zalm marineren. Dit is een populair recept, zeker met kerst. Wil je eens iets totaal anders? Kies van voor gemarineerde zalm met gin. Zeker als je gin liefhebber bent, zal dit recept je aanspreken. Het is supersnel te maken, je moet het alleen wel een dag van te voren doen. Zoals gewoonlijk met marineren. Ben je net als ik zo’n sufferd die dat vaak vergeet? Zet het dan in je agenda, zodat het niet mis kan gaan. Ik gebruikte voor dit recept de gin van Bombay Sapphire, maar in feite kun je elke gin natuurlijk gebruiken.
Wat heb je nodig?
Om de gemarineerde zalm met gin te maken moet je natuurlijk eerst een overheerlijke marinade maken, waar de zalm minstens 24 uur lang goed alle smaken kan opnemen. Dit is belangrijk om de gin smaak ook echt mee te geven aan dit recept. Doe je het korter, dan zul je veel minder van de marinade proeven. Je hebt de volgend ingrediënten nodig:
- 400 gram zalm
- 50 ml gin (bijv Bombay Sapphire)
- 150 gram fijn zeezout
- 125 gram lichtbruine suiker
- 1 citroen, geperst en met een zesteur wat schilreepjes geraspt
- 6 jeneverbessen
- 1 el venkelzaad
- 1 eetlepel peperkorrels
- mayonaise
- metalen ringen
- Eventueel: amuselepels
Zo maak je het
Ik gebruik altijd een platte ovenschaal om de zalm in de marineren. Maal de kruiden grof met een vijzel. Doe de gin, de kruiden en het citroensap + rasp in een kommetje. De suiker en het zout doe je er bij en roer het goed door. Leg de zalm met de velkant naar beneden op een snijplank en maak bovenin inkepingen met een mes van ongeveer 2 cm, zodat de marinade goed in de zalm kan trekken. Giet de marinade in een ovenschaal en leg de zalm er met de kant zonder vel naar beneden in. Doe folie over de ovenschaal en zet afgedekt 24 uur in de koelkast. Als de zalm goed gemarineerd is haal je ‘m uit de marinade. De marinade gebruik je verder niet meer. Snijd de zalm in hele dunne plakjes. Als je een goed scherpe kaasschaaf hebt, kan het daarmee, anders doe je het met een scherp mes.
De gemarineerde zalm in gin serveren
Je kunt de gemarineerde zalm serveren als borrelhapje, amuse of als voorgerecht. Als je het als amuse wil serveren, leg je op een amuselepel een plakje zalm. Maak met gin-mayonaise door 1 el mayonaise met 1 theelepel gin te mengen. Leg een flinke druppel gin-mayo op de zalm en bestrooi met wat klein geknipte bieslook. Wil je het als borrelhapje serveren, dan leg je hetzelfde op een toastje. Je kan er ook nog wat citroenschil voor de kleur bij doen. Voor een voorgerecht kun je de zalm in hele kleine stukjes snijden en er zalmtartaar van maken. Doe er een eetlepel crème fraiche met fijngesneden bieslook doorheen en maak met een metalen ring een mooi taartje. Druppel wat gin-mayo rondom het taartje en bestrooi met wat venkelpoeder. Leg wat klein gesneden komkommer on the side Smakelijk!
Tip: Kookboek “Koken met passie, zalm”