Het oerbos Fanal Forest op Madeira is UNESCO Werelderfgoed. Zonder twijfel is deze plek een walhalla voor fotografen, professioneel of amateur. Het oerbos Fanal Forest, ook wel Laurisilva genoemd vanwege de grote hoeveelheid prachtig oude laurierbomen, is een beleving op zich. Het is er namelijk bijna altijd mistig. Juist die mist maakt een bezoek aan dit bijzondere bos een spanend. Ik had het gevoel dat ik me in een Harry Potter boek bevond. Of midden in het spel Avonturenland, waar mistmonsters in voorkomen (aanrader trouwens, dat spel). In deze blog vertel ik alles over het ontstaan van Fanal Forest, hoe je bij het oerbos komt, en waarom het zo mooi is. Fotograferen in het spannende Fanal Forest op Madeira is iets wat je echt niet mag overslaan!
Lees ook: Cheesecake met zoete aardappel uit Madeira
Inhoudsopgave
Hoe is het oerbos ontstaan?
Dit bijzondere bos is al miljoenen jaren geleden ontstaan. Een flink deel van Zuid-Europa was zelfs bedekt met dit soort laurierbossen. Door de ijstijd en het kappen van de bossen ten behoeve van infrastructuur en huizen zijn veel laurierbossen verloren gegaan. De eeuwenoude laurierbomen die er nog wel staan, waaronder dus op Madeira, hebben kronkelende takken en zijn door de vochtige omgeving waarin ze al die jaren al leven bedekt met wel 20 verschillende soorten mos. Als je gaat fotograferen in het spannende Fanal Forest op Madeira is ook dit bijzonder om vast te leggen, want ze zijn er in allerlei prachtig groene tinten.
Fotograferen in het spannende Fanal Forest op Madeira
Het gave aan het fotograferen in het oerbos op Madeira is dat overal waar je kijkt prachtige oude bomen staan die heel fotogeniek zijn, zeker wanneer ze gehuld zijn in mist. Het geeft een mystiek beeld, die mist. Juist door de witte achtergrond heb je geen ruis in de omgeving en komen de contouren van de laurierbomen mooi uit. Het is leuk om met felgekleurde kleding bij zo’n boom te gaan staan, of zoals ik deed, aan een tak te hangen. Dit geeft de verhoudingen goed weer van de boom, ze zijn namelijk enorm en hebben mooie, kronkelende takken. Het levert bijzondere plaatjes op.
Wanneer kun je Fanal Forest het beste bezoeken?
Doordat het oerbos hoog in de bergen ligt, is het er bijna altijd mistig. Zeker in het najaar, de winter en het vroege voorjaar heb je een grote kans dat je het bos in mist gehuld zult vinden. In de zomer heb je de beste kans als je vroeg in de ochtend gaat, want bij heel mooi weer trekt de mist daarna weg. Dan is Fanal Forest nog steeds mooi, maar minder bijzonder dan wanneer het mistig is. Mocht je twijfelen, via deze website kun je de webcams op Madeira vinden. Als je ziet dat het in de bergen, dus bijvoorbeeld bij Pico do Arierio of bij Valley of the Nuns (Eira do Serrado) onbewolkt is, dan kun je je afvragen of het een goed moment is om het oerbos te bezoeken.
Hoe kom je bij het oerbos op Madeira?
Er zijn, zoals altijd, meerdere wegen die naar Rome gaan, zo ook als je naar Fanal wil gaan. Vanuit Porto Moniz rijd je er via de ER101 en later de ER209 ongeveer een half uurtje over. Het is een mooie route door de bergen. Bij helder weer kom je een aantal Miradouro’s tegen die het zeker waard zijn om even te stoppen. Vanuit Funchal pak je eerst de VE4 en neem je later de ER209. De rit is dan ongeveer een uur en heeft eveneens bij goed zicht waanzinnige views. Vergeet dus niet uit het raam te kijken! Als het erg mistig is, die kans is groot hoe dichter je bij Fanal komt, zie je meestal niet meer dan 5 meter vooruit. Houdt daar dus rekening mee: zorg dat je weet hoe je mistlampen aan gaan en pas je snelheid aan. Wij hadden ineens 4 koeien voor onze auto, die zagen we echt niet van te voren aankomen!
Parkeren bij Fanal Forest
Als je komt aanrijden zie je op een bepaald moment links en rechts van de weg auto’s staan. Wie goed oplet ziet ook een wit bord met daarop “Fanal” staan. Dit is het parkeerterrein. Je kunt aan beide kanten parkeren, wij stonden aan de kant waar niet de ingang is. Je loopt daarna in de richting van het grootste parkeerterrein, de kant waar het bord staat. Daar vind je ook toiletten en een bord met een plattegrond.
Hoe vind je je weg in de mist?
Je weg vinden in de dichte mist is nog best een uitdaging. Ik was mijn reismaatje een paar keer bijna kwijt. Zodra ze meer dan 5 meter voor me uit liep, zag ik haar al niet meer. Houd elkaar dus goed in de gaten. Aan het begin staat er dus een plattegrond. Ik maakt er een foto van, zodat ik in de mist een beetje een idee had van het pad. Je kunt ook via de satellietbeelden op Google Maps kijken hoe het bos is opgebouwd en waar de grootste en oudste bomen staan. Die zijn namelijk het meest fotogeniek. Het beste pak je daarvoor het middelste pad. In het begin vind je ook een picknickweide met bankjes en tafels. Daar zitten ook allerlei behoorlijk tamme vogeltjes, heel grappig (zeker ook als je Fanal Forest bezoekt met kinderen).
Kleding en schoenen bij bezoek aan het oerbos Fanal
Door de mist en af en toe ook regen was het er tijdens ons bezoek behoorlijk nat en modderig. Ik had gelukkig mijn wandelschoenen aan, want de natte modder was behoorlijk glad. Schoenen met grip is dus slim om bij je te hebben. Ga zeker niet op slippertjes, je hakken of goede schoenen die niet vies mogen worden, want dan heb je echt een probleem. Ook mijn broek zat na afloop helemaal onder de modderspetters. Het is dus slim om een wandelbroek of oude broek aan te trekken. Een tasje met een schone broek, schone sokken en andere schoenen is geen overbodige luxe, want ik liep nog de hele dag met modderige wandelschoenen rond.
Ook naar Madeira?
Ik boekte mijn vlucht met Transavia, buiten de vakanties om kun je relatief goedkope tickets vinden. Huur ook zeker een auto, want dan kun je ook echt iets zien van het eiland. Ik huur altijd via Sunny Cars, omdat zij een fijne all-in formule hebben, waarbij je ook nooit voor verrassingen kan komen te staan. Voor hotels kan ik Quinta do Furao of hotel Casa dos Reis (allebei aanraders!) aanbevelen. Last bus not least: geniet van Madeira!