Mijn kinderen zijn gek op focaccia. Nu we veel thuiszitten, heb ik meer tijd en zin om dat soort dingen zelf te maken. Veel gezonder ook natuurlijk dan een afbak focaccia. Het deeg van deze Italiaanse lekkernij moet een uur rijzen, dat lukt me normaal op een doordeweekse dag niet. Nu kan ik mooi tussendoor even het deeg maken, terwijl dat aan het rijzen is kan ik weer verder werken. Ik maakte focaccia met rozemarijn en knoflook, maar dit basisrecept kun je gebruiken voor allerlei soorten focaccia.
Lees ook: recept champignonsoep
Lees ook: broccoli met gepocheerd ei, cashewnotenpesto en naanbrood
Inhoudsopgave
Focaccia met rozemarijn en knoflook
Ik maakte bij deze focaccia een homemade tomatensoepje. Gewoon van verse tomaten en basilicum. Een heerlijke soep met een volle smaak, favoriet bij bijna iedereen hier. De focaccia is niet moeilijk te maken. Het kost op zich ook niet zoveel tijd, je moet er alleen rekening mee houden dat je tussen het maken van het deeg en het bakken van de focaccia dus een uur moet wachten om het te laten rijzen.
Dit heb je nodig
Om dit recept focaccia met rozemarijn en knoflook te maken heb je wat basis ingrediënten nodig die je waarschijnlijk wel in huis hebt. Dit basisrecept is voor één focaccia, je kunt de hoeveelheid verdubbelen als je er twee wil bakken. Als wij er met z’n zessen van eten bij soep ofzo, dan bak ik er meestal 3 als het een hele maaltijd is. Maar is het alleen een voorgerecht of voor bij de borrel, dan is één focaccia genoeg.
300 gram bloem
1 theelepel suiker
2 theelepels zout (kan ook minder, maar bij ons vinden ze het dan te flauw)
7 gram (1 zakje) droge gist
1 el yoghurt
175 ml warm water
1 el olijfolie
verse rozemarijn
grove zoutkorrels
teentje knoflook, geperst
Zo maak je het
Doe de bloem, suiker, zout en de gist in een mengkom en roer even door elkaar. Doe in een andere kom 175 ml warm water, een eetlepel olijfolie en een eetlepel yoghurt (ik gebruik meestal Skyr). Roer goed door en giet het, beetje bij beetje, bij het bloemmengsel. Kneed in enkele minuten tot een mooie deegbal die glad en soepel is. Voeg geen extra bloem of water toe, als het goed is zijn de verhoudingen precies goed. Laat het deeg in de mengkom liggen en dek af met een vochtige theedoek. Zet het een uur weg om te rijzen, liefst op een warme plek. Na een uur pak je de deegbal uit de kom en leg je deze op een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vorm van het deeg een focaccia vorm van ongeveer 25 x 35 cm. Smeer in met een eetlepel olijfolie en een geperste teen knoflook. Bestrooi royaal met het grove zout, en verse rozemarijn. Bak af in 15-20 minuten in de oven.
De focaccia serveren
Laat afkoelen, maar niet te lang, want nog een beetje warm is je focaccia met rozemarijn en knoflook heel lekker! Ik serveer ‘m meestal op een mooie broodplank. Je kunt er een schaaltje olijfolie bij serveren, dat maakt ‘m extra smeuïg. Smakelijk eten! Als je de smaak te pakken hebt van het brood bakken, dan kan ik je het kookboek Italiaans Brood aanraden. Hier staan nog veel meer lekkere recepten in!