Je kunt natuurlijk een gewone cake bakken, maar je kunt ook een fluweelzachte citroencake met courgette en avocado maken. Ietsje meer werk, maar gezonder èn lekkerder! Gezonder, omdat er meer vezels in zitten door de courgette en avocado. Superlekker, omdat de avocado deze cake zijdezacht maakt en er zit genoeg suiker in om ‘m zoet genoeg te maken.
Lees ook: ontbijtcake met banaan, vanille en speculaaskruiden
Inhoudsopgave
Fluweelzachte citroencake met courgette en avocado
Deze Fluweelzachte citroencake met courgette en avocado kun je natuurlijk ook met minder suiker maken. Of met stevia of dadelstroop. Het zelfrijzende bakmeel kun je gedeeltelijk of geheel vervangen door amandelmeel. Dan wordt de cake zelf natuurlijk wel wat compacter en minder zacht. Het is net waar je van houdt. Zorg voor een fijn cakeblik, dat je goed kunt invetten. Je wil namelijk wel dat de cake heel uit de vorm komt straks.
Wat heb je nodig?
Als je deze cake gaat bakken, zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. De allerbelangrijkste tip is om echt te wachten tot de cake goed is afgekoeld. Als je er eerder het glazuur erop doet, smelt dat meteen, ook als hij nog een beetje warm is. Zet eventueel kort in de koelkast om af te koelen als je geen geduld meer hebt. Daarnaast heb je echt een rijpe avocado nodig. Verder heb je om de fluweelzachte citroencake met courgette en avocado te maken de volgende ingrediënten nodig:
- 1 courgette (ongeveer 250 gram, maar iets meer of iets minder is niet erg)
- 80 gram rijpe avocadeo
- 75 ml olijfolie
- 2 citroenen, geperst en geraspt
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille aroma
- 1 vanillestokje
- 175 gram lichte basterdsuiker
- 350 gram zelfrijzend bakmeel (of amandelmeel)
- 1 theelepel bakpoeder
- boter om in te vetten
- 140 gram poedersuiker, gezeefd
- 2 blaadjes verse basilicum
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet het bakblik in. Bestrooi met wat van het zelfrijzende bakmeel, zodat je de cake er straks makkelijk uit kan krijgen. Rasp de courgette met een fijne rasp. Pureer de 80 gram avocado met de 75 ml olijfolie en roer door de courgette. Doe de basterdsuiker, de citroenrasp, de eieren, het vanillestokje en de vanille aroma ook door dit mengsel en roer goed door. Als alles goed gemengd is, doe je het zelfrijzende bakmeel en de theelepel bakpoeder er door en klop je het op laag vermogen nog even met de mixer. Doe het mengsel in de oven en bak ongeveer 45 minuten.
Glazuur maken en cake afmaken
Controleer of de cake gaar is met een sateprikker, zoniet, zet ‘m dan nog ongeveer 10 minuten terug in de oven. Houd het goed in de gaten, want als hij te droog is, is dat niet lekker. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Stort hem op een houten plank en keer om. Laat nu afkoelen tot hij volledig koud is. Maak ondertussen het glazuur door 140 gram poedersuiker te zeven en te mengen met het sap van 1 citroen. Rasp de schil van de citroen met een zesteur en snijd de blaadjes basilicum in kleine stukjes. Doe dit door het glazuur. Als de cake is afgekoeld, besmeer je de cake met het glazuur. Bestrooi het glazuur op het laatst nog even met wat citroenrasp en je fluweelzachte citroencake met courgette en avocado is klaar om op te dienen. Smakelijk!