Ik gruwel echt van bloemkool. Al van kinds af aan vind ik deze groente echt niet lekker. Ik heb al verschillende keren een nieuw recept geprobeerd, maar ik blijf het vies vinden. Dus eten wij dit haast nooit. Toevallig kwam ik laatst in een tijdschrift, volgens mij de Allerhande, een recept tegen met bloemkoolrijst. Ik twijfelde even, maar besloot het toch uit te scheuren en een keer te maken. Wie weet…? Dus maakte ik Flammkuchen met bloemkoolrijst, koolhydraatarm ook nog. En het bleek heerlijk! Vandaar dat ik in deze blog het recept met jullie deel.
Lees ook: Bloemkoolhaters, zo lust je bloemkool wel
Inhoudsopgave
Flammkuchen met bloemrijst, koolhydraatarm
Iedereen kent wel Flammkuchen met filodeeg. Wij vinden dat altijd superlekker, maar eerlijk is eerlijk: heel gezond en voedzaam is het niet. Er zit meestal maar heel weinig groente op en filodeeg is ook echt gezond. Vandaar dat deze bloemkoolbodem mij best aanspreekt. De smaak is min of meer hetzelfde, alleen eet je op deze manier wèl groente. Voor mij bovendien de enige manier om bloemkool weg te krijgen.
Wat heb je nodig?
Het is een behoorlijk makkelijk en snel recept, je moet alleen wel de oventijd van 40 minuten incalculeren. Verder is het belangrijk om niet teveel crème fraîche te gebruiken, want dan wordt de bodem te nat. De bodem is trouwens ook prima als pizzabodem te gebruiken. Beleg ‘m dan met kaas, tomatensaus en andere ingrediënten naar keuze.
- 800 gram bloemkoolrijst (te koop bij de AH)
- 150 gram geraspte kaas
- 2 eieren
- 1 ui
- klein teentje knoflook
- 200 gram crème fraîche
- bieslook
- spekreepjes 125 gram
- peper en zout
- bakpapier
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de bloemkoolrijst in delen in een pan met anti aanbaklaag gedurende ongeveer 5 minuten. Doe het daarna in een grote kom en laat afkoelen. Daarna meng je de geraspte kaas en de eieren er doorheen, inclusief een beetje peper en zout naar smaak. Leg bakpapier op een bakplaat of een aantal van deze ovenschalen en smeer het bloemkoolmengsel er met een lepel overheen. De bodem moet tussen de 0,5 en 1 cm dik zijn, anders blijft hij te nat. Bak 25 minuten in de oven. Verhit ondertussen de spekreepjes en laat ze als ze gebakken zijn uitlekken op keukenpapier. Meng de crème fraîche met de knoflook. Knip de bieslook in kleine stukjes. Haal de bloemkoolbodem uit de oven en besmeer dun met de crème fraîche. Verdeel de spekjes en de uienringen er overheen. Zet nog 15 minuten in de oven.
Serveren van de flammkuchen met bloemkoolrijst
Haal de Flammkuchen met bloemkoolrijst uit de oven en snijd in 4 stukken. Serveer op mooie, grote borden en geef er eventueel nog een salade bij. Dit recept is trouwens voor 4 personen, voor 6-8 personen maak je de dubbele hoeveelheid. Eet smakelijk!