Eindelijk, de zomer is in aantocht! Met het warme weer van vorig jaar nog in je achterhoofd, ben je misschien al aan het bedenken hoe je ervoor kunt zorgen dat jij en je kinderen het hoofd koel kunnen houden bij tropische temperaturen. De meest voor de hand liggende mogelijkheden zijn natuurlijk de bekende opblaasbadjes of opzetzwembaden, maar zeker met grotere kinderen zijn die twee al snel te klein voor het echte plons- en spetterplezier. Als je genoeg ruimte ervoor hebt, zou je voor een echt zwembad in de tuin kunnen gaan. Het nadeel daarvan is dat zo’n bad wel heel erg aanwezig is in je tuin, vooral als je er met kouder weer toch geen gebruik van kunt maken. Is je tuin wel groot genoeg, maar wil je een natuurlijke uitstraling behouden, dan is een zwemvijver een mooi alternatief.
Inhoudsopgave
Een zwemvijver?
Zoals het woord al zegt, is een zwemvijver een vijver die zo is ingericht dat je erin kunt zwemmen. Waterplanten en natuurlijke filtermaterialen (zoals lavastenen) zorgen ervoor dat de vijver zichzelf onderhoudt en het water schoon blijft. Door middel van een pomp wordt het water langs de filters geleid, zodat je een duik kunt nemen in verfrissend en helder zwemwater.
Soorten zwemvijvers
Er zijn verschillende soorten zwemvijvers. Ten eerste heb je de standaard zwemvijver met een tegelrand die bestaat uit een zwemgedeelte en een filtergedeelte. Deze variant lijkt wat meer op een traditioneel zwembad. Daarnaast kun je ook kiezen voor een organisch gevormde vijver waarbij de zuiverende planten aan de zijkant staan. Een zwemvijver kun je wat vorm en uitstraling betreft helemaal aanpassen naar je eigen smaak.
De voordelen van een zwemvijver
Een zwemvijver heeft verschillende voordelen. Ten eerste heeft een zwemvijver minder onderhoud nodig dan een zwembad, omdat de natuurlijke materialen het water zelf filteren. Hierdoor hoef je geen chemische producten te gebruiken en heb je ook geen last van een chloorlucht of rode ogen. Daarnaast kun je een zwemvijver helemaal in jouw tuinontwerp integreren, zodat je tuin een mooie, natuurlijke plek blijft. En zeg nu zelf, wat is er relaxter: thuis met je kinderen in je eigen verkoelende zwemwater spetteren of aan een overvolle zwemplas liggen tussen alle andere zonaanbidders?
Wat kost een zwemvijver?
Hoeveel het kost om een zwemvijver aan te leggen, hangt af van verschillende factoren, zoals de oppervlakte, de beplanting en de afwerking. Bovendien moet je bedenken of je de vijver zelf wilt aanleggen of dat je het werk uitbesteedt. Als je een zwemvijver laat aanleggen door een bedrijf, reken dan op een bedrag van ongeveer 150,- euro per vierkante meter wateroppervlak. Daarnaast is het goed om in de gaten te houden dat je voor het filteren van het water een pomp moet laten draaien. Dit kan van invloed zijn op je energieverbruik. Om de kosten hiervan binnen de perken te houden kun je online energieleveranciers vergelijken om ervoor te zorgen dat je een zo laag mogelijk energietarief betaalt. Veel zwemplezier!