Wij hebben achter in de tuin een heg staan. Zo’n Haagliguster. Die groeit in de zomer de pan uit. Hij krijgt steeds meer uitlopers en wordt steeds hoger. Niet zo mooi, eigenlijk. Ik vind het net als met een kapsel als je te lang niet naar de kapper ging. Op den duur zit het niet meer. Dus ik zocht een goede heggenschaar met accu. Die heg is namelijk niet in de buurt van een stopcontact, wel zo handig als het een draadloze heggenschaar zou zijn. Uiteindelijk koos ik voor de Kärcher. In deze blog vertel ik alles over de Kärcher heggenschaar. Hoe deze bevalt en wat de voor- en nadelen zijn.
Lees ook: Twee hogedrukspuiten met elkaar vergeleken
Inhoudsopgave
Een goede heggenschaar met accu: Kärcher
Wij hebben de Kärcher HGE 18-50 heggenschaar. Deze is lichtgewicht en bruikbaar voor struiken tot 22 mm. De zwaardlengte is 50 cm. Hij is extra veilig, want hij kan niet onbedoeld opeens aangaan. Je moet ‘m namelijk met twee handen tegelijk aanzetten, dus dat doe je niet even per ongeluk als je ergens met je arm overheen gaat. Wel handig voor iemand die nogal onhandig is, zoals ik. Het mes is heel scherp, dus de takken vliegen er letterlijk af. Er zit bovendien een snoeikam bij, waardoor er geen snoeirotzooi boven op de heg achterblijft. Handig!
De accu
De heggenschaar is draadloos. Er zit een accu bij met een Led-display. Hierop kun je precies zien hoeveel resterende tijd je nog hebt. De accu is trouwens bruikbaar op meerdere apparaten, dus als je ook de onkruidwieder hebt, of de grasmaaier, dan kun je ze voor allebei gebruiken. De accu is met 18 Volt best krachtig, en het grote voordeel is natuurlijk geen snoer hebt dat je per ongeluk kunt doorzagen of waar je over struikelt. Hoeveel tijd je nog hebt kun je op de display zien, zo weet je ook of je ‘m beter kunt opladen of dat het zin heeft om alvast wat te werken. Het is wel handig om een tweede accu op voorraad te hebben, want als je de heg gesnoeid hebt, kun je niet meer je hele gazon stofzuigen. Wel iets om rekening mee te houden.
Voor-en nadelen van de snoeischaar van Krärcher
Wij zijn erg tevreden over de snoeischaar van Kärcher. Hij is licht, waardoor ik ‘m zelf ook kan tillen. Verder is het feit dat hij draadloos is ideaal. Hij ligt ook prettig in de hand. Je red het snoeien van je heg prima op één accu, maar heb je een hele grote heg of wil er erna op dezelfde accu nog een klusje in, dan moet je ‘m wel eerst weer opladen. Hij is overduidelijk vlijmscherp, waardoor de takken er supersnel afvliegen. Dat is dan misschien ook wel meteen het enige nadeel, dat voorzichtigheid dus wel geboden is. Maar dat geldt natuurlijk voor iedere heggenschaar. Een goede heggenschaar met accu is Kärcher dus zeker, wij zijn heel tevreden en kunnen geen redenen bedenken waarom je deze niet zou willen kopen. Goede keuze dus, als je een heggenschaar nodig hebt!
Hoe vaak moet je een heg snoeien?
Je gebruik je heggenschaar gemiddeld zo’n twee keer per jaar bij een Haagliguster. Dat is ook wel meteen de enige ervaring die ik heb. Misschien dat je bij een heg die sneller groeit wel iets vaker moet snoeien. Vaak doe je dat een keer in het voorjaar en een keer in het najaar, voor de winter begint.
Veiligheid
Qua veiligheid moet je natuurlijk met iedere heggenschaar altijd oppassen. Bij deze zorgen wij altijd dat de accu er uit is als je ‘m bijvoorbeeld wil schoonmaken. Doe dan ook handschoenen aan, want je verwond je zelf gemakkelijk aan de scherpe messen. Verder is het soms handig om een veiligheidsbril op te doen, want de takken springen nog wel eens in het rond. Hoewel de heggenschaar van Kärcher spatwaterdicht is, zou ik ‘m zelf niet in de regen gebruiken.
Nog vragen over de heggenschaar? Stel ze in de reacties, dan beantwoorden we ze.