Het is nu echt herfst. Het is koud, de bladeren kleuren, de kastanjes vallen van de bomen, de herfsttafel staat en ik zit het liefst met een kruidig kopje thee op de bank. Juist omdat het zo koud is, ben ik gek op warme dingen. Chocolademelk, thee met specerijen, pasta met paddestoelensaus, heerlijk! Soms wil ik liever in een land wonen waar het altijd mooi weer is, maar de echte herfstproducten zou ik dan vast gaan missen. Zoals bijvoorbeeld pompoensoep, een echte herfstsoep.
Lees ook: saté uit een glaasje
Inhoudsopgave
De pompoen
Een van die herfstproducten is dus de pompoen. Dit is bij uitstek een vrucht die je als decoratie kunt gebruiken op de herfsttafel, kunt uithollen voor Halloween maar waar je ook heerlijke soep van kunt maken! Dat doe ik dan ook regelmatig. Het recept dat ik heb, zorgt voor een snelle, kleurrijke en heerlijk verwarmende maaltijdsoep. Ook heel geschikt als lunch.
Pompoensoep, een echte herfstsoep
Er zijn heel veel recepten voor pompoensoep te vinden op internet en ik heb er ook al heel wat uitgeprobeerd. Toch vind ik dit de allerlekkerste. Er gaat een beetje witte port in en wat kerrie, wat een heerlijk kruidige en zoete smaak aan de pompoensoep geeft.
Wat heb je nodig?
1 pompoen
1 blokje groenteboullion
een scheut witte port
een scheut room
500 ml water (hier kun je mee variëren, afhankelijk van de grootte van de pompoen)
kerriepoeder
peper en zout
Hoe maak je het?
Snij de pompoen in grove blokken. Dat doe je door de pompoen eerst met schil te halveren en nog eens en nog eens. Daarna kun je de losse stukken met de dunschiller schillen, nog wat kleiner snijden en dan doe je ze in een pan met 500 ml kokend water en het buillionblokje.
Laat ongeveer 15 minuten koken en voeg dan een scheut witte port toe. Laat nog 5 minuten doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer tot een bijna fluwelen massa. Roer de room er doorheen en strooi er flink wat kerriepoeder in wat je ook doorroert. Voeg tot slot nog wat peper en zout naar smaak toe en serveer met brood.
Herfstmenu
Deze soep is heerlijk als avondmaaltijd, met een broodje erbij. Ook kun je de pompoensoep eten als voorgerecht in een herfstmenu. Als hoofdgerecht kun je dan iets met wild serveren en als dessert misschien iets als flensjes met kastanjepuree. Ik heb de pompoensoep ook wel eens gemaakt met kerstmis, en dat was een groot succes.
Wat als je pompoensoep overhoudt?
Sommige pompoenen zijn aardig groot, waardoor je een flinke pan soep hebt. Natuurlijk kun je je buren verrassen met wat soep, dat zullen ze heerlijk vinden. Gooi het in elk geval niet weg, want de soep kan de volgende dag prima als lunch mee naar je werk, als voorgerecht bij het avondeten geserveerd worden of even snel gegeten worden als je thuis komt en zin hebt om te snaaien. Zo voorkom je dat je ongezonde dingen gaat eten en heb je alvast wat groente binnen. Mijn kinderen zijn ook fan van deze pompoensoep (soms laat ik de port dan achterwege in verband met de alcohol), dus zij smullen er net zo goed van als ze uit school komen.
Gek op soep?
Ben jij een echte soepfan? Naast de pompoensoep heb ik ook een recept met heerlijke kastanjesoep voor in de herfst gepubliceerd, een winterse verwarmende linzensoep en een supersnelle prei-mosterdsoep
Smakelijk eten!