Trappelen in de rij voor de badkamer. Met een groot gezin is het soms dringen geblazen tijdens de ‘ochtendspits’. De badkamer is misschien wel de meest intensief gebruikte ruimte in het huis en bovendien een grootverbruiker van energie. Op plekken waar veel energie wordt gebruikt, kan ook veel worden bespaard. Maar hoe maak je van je badkamer een duurzame plek? In deze blog leg ik het uit.
Lees ook: De make-over van onze badkamer
Inhoudsopgave
Duurzame badkamer met de volgende tips
Alles begint met een plan. Ga er voor zitten en bedenk de meest voor de hand liggende oplossingen om te besparen op water, energie en isolatie. Even geen inspiratie? Wij helpen je graag op weg met een lijstje vol duurzame tips. Doe er je voordeel mee!
- Schaf een timer aan om je te helpen herinneren minder lang onder de douche te staan. Korter douchen is misschien wel de meest simpele stap om het milieu te besparen, maar toch is het is niet voor iedereen even gemakkelijk. Pak het daarom aan in kleine stapjes. Ga van twaalf minuten naar tien, en snoep er elke keer twee minuten af. Douchen kan prima in vier minuten. Mocht je er niet helemaal uitkomen? Maak je haar dan nat, zet de douche uit en zeep je hoofdhuid in tot het schuimt. Zet dan de douche weer aan en herhaal dit voor de volgende inzeepsessie.
- Juiste materiaalkeuze. Keramische tegels en glas zijn misschien wel de beste optie voor een ruimte die zo vochtig is als een badkamer. Wanneer u kiest voor verkeerd materiaal, kan dit resulteren in schimmels. Slecht voor het binnenklimaat én je gezondheid. Heeft u meubels in de badkamer staan die eigenlijk niet geschikt zijn voor een vochtige ruimte? Spray de meubels dan in met een waterafstotend middel.
- Grijswater-systeem. Dit systeem is helaas nog niet ingeburgerd in elk huishouden. Jammer, want een goed afwateringssysteem voor een woning verkleint het waterverbruik aanzienlijk. Bij elk toiletbezoekje gebruikt men gemiddeld 9 liter schoon water. Zonde! Met de aanschaf van een grijswater-systeem hergebruik je je douchewater voor het toilet.
- Ventileer de ruimte. Zet het raam van de badkamer op kiepstand of zet de ventilator aan tijdens en na het douchen. Zo voorkom je schimmels in de badkamer en belangrijker nog; je neemt je eigen gezondheid niet voor lief.
- Zet kraan tussendoor uit. Besparen doe je gemakkelijk door tijdens het scheren of poetsen van je tanden de kraan uit te draaien.
- Duurzame deur. Je ecologische voetafdruk verkleinen en duurzamer leven kan door het aanschaffen van producten die hergebruikt kunnen worden. Met een Svedex deur van Deurengigant zit u goed. De duurzame oplosmiddelvrije lak is niet belastend voor het milieu en voorkomt krassen en vlekken op de deur.
- Lucht de ruimte. In de donkere maanden hebben we vaak de kachel hoog staan. Het gevolg is een woning met een lage luchtvochtigheidsgraad, wat zorgt voor gebarsten lippen, droge ogen en krimpend hout. Laat de damp uit de badkamer ontsnappen door de deur na het douchen open te laten. Zo voorkom je dat schimmels in de badkamer vrij spel krijgen én verbetert het leefklimaat in de woning.