Deel jouw herinnering van Berlijn

berlijn margjeIk ben een enorme bofkont. Vorig jaar mocht ik in september voor NS International al een hele dag naar Parijs, dit jaar mag ik met de trein voor GaSamen Stedentrips naar Berlijn! Echt te gek, want Berlijn stond al heel lang op mijn lijstje. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik hoor altijd dat het een onwijs hippe stad is. Nou, daar moet ik dan natuurlijk zeker naar toe!

Deel je beleving

Nu lijkt het me leuk om eens niet met reisgidsen in mijn hand de stad te gaan verkennen, maar aan de hand van jullie tips. Er zijn vast lezers die naar Berlijn zijn geweest. Kort of lang geleden, dat maakt niet uit. Bij het bezoeken van een stad kom je uiteraard bekende highlights tegen, maar ook onbekende hotspots. Vaak is de beleving van het moment dat wat blijft hangen. Een mooie zonsondergang op een onverwacht bijzondere plek. Een hippe lunchtent waar je superlekker hebt gegeten. Een prachtig park waar je hebt gepicknickt. Dat uitzicht waar je je eerste zoen kreeg. Denk maar eens goed na over jouw bezoek aan Berlijn. Pak de foto’s erbij en ga terug in je herinnering. Wat was het leukste dat je meemaakte? Het mooiste dat je zag? Het meest bijzondere dat je hebt ervaren?

Herbeleven

In het kader van “collect memory’s, not things” ga ik, als ik in Berlijn ben, de 3 leukste ervaringen die gedeeld zijn proberen ook te ervaren. Ik zal de foto’s van deze herbelevingen delen op Instagram en Facebook en er natuurlijk ook nog een blogje over schrijven. Een heel nieuwe manier van reizen, maar het lijkt me zo leuk om me door jullie te laten verrassen!

What’s in it for you?

Die herinneringen delen, dat doen jullie natuurlijk niet voor niks. Je maakt namelijk hiermee zelf òòk kans op 2 treintickets naar Berlijn! Als ik jouw herinnering straks uit kies, en ik deel deze op Instagram, en deze krijgt de meeste likes, dan win jij 2 treintickets naar Berlijn. Kun je meteen weer nieuwe herinneringen maken…. Dat is toch wel het allerleukste van reizen.

Dus…. doen jullie mee? Helpen jullie mij met het delen van jouw ultieme Berlijn herinnering? Zodat ik deze kan herbeleven als ik straks in Berlijn ben? #gasamennaarberlijn #evenopladen

Laat een bericht achter bij de reacties, op Facebook of op Instagram!

berlijn margje toet

Fotocredits Margje Heida (die al 2 herinneringen met mij deelde via deze foto’s)

Vorig artikelZelf aardbeienjam maken is een makkie
Volgend artikelDe leukste thee- en pluktuinen van Drenthe
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

8 REACTIES

  1. Een paar jaar geleden woonde een vriendin van mij voor een aantal maanden in Berlijn. Ik ging een paar dagen bij haar op bezoek (met de trein uiteraard), maar had al wel te horen gekregen dat ik mezelf grotendeels moest vermaken; zij moest gewoon aan het werk. In Berlijn zag ik overal posters hangen van een foto-expositie die me wel tof leek. Nadat ik op vier verschillende plaatsen de verkeerde richting op ging in de ondergrondse kwam ik uiteindelijk op de plaats van bestemming aan. Het bleek dé foto-expo-hotspot van Berlijn te zijn en er liepen dus heel wat fotografie-liefhebbers rond. Ik heb er uren rondgedwaald en genoten van al het bijzonders aan de wand, gesproken met fotografen en liefhebbers en ging naar huis met een stapel dikke fotografieboeken. Ben er later nog eens geweest, en als ik weer naar Berlijn zou gaan ging ik er zo weer naartoe! http://www.co-berlin.org/

  2. Hallo, het was in november 2012. Onze dochter Isabelle was 3 maand oud toen wij met de auto naar Berlijn gingen. Wat een stad, wat een geweldige mensen en een heel ontspannende sfeer. De mentaliteit die er heerst.. Waar we ook kwamen. Overal even vriendelijk en behulpzaam. Ook naar onze kruimel van drie maand.
    De mooie en interessante dingen die we gezien hebben, waren natuurlijk de muur en het museum direct aan de straat waar ze gedeeltelijk het straatbeeld hebben nagebootst, ten tijde van de muur in bestaande toestand.
    Maar de herinneringen aan de specifieke winkels met kerstartikelen kan ik me ook nog herinneren. Net als de winkel met Rauchermanchen en de prachtige hout-gesneden kerstbogen die voor het raam komen te staan. Een stad naar mijn hart!

  3. O Berlijn, ik ben zó verliefd geworden op die stad! Vorige maand was ik er een weekje samen met vriend en kind (bijna 2 jaar). Onze eerste citytrip met ons kind, dus best spannend! Maar wat een fijne ervaring, Berlijn is een een bruisende, inspirerende en vriendelijke stad waar een relaxte sfeer hangt en waar je heel goed met kind(eren) uit de voeten kan. Na die week wilden we er het liefst blijven of in ieder geval zo snel mogelijk weer naartoe. Enfin, tips en ervaringen, ik zou niet weten waar te beginnen! Er zijn meer dan genoeg restaurants, met alle keukens die je maar kunt bedenken, dus daar moet je maar gewoon vanalles van gaan proeven.

    Maar wat je echt absoluut moet gaan doen – ik overdrijf niet, je mag niet terugkomen als je het niet hebt gedaan – is fietsen in Berlijn. De dagen voordat we een fiets huurden was ik lichtelijk zenuwachtig, want ‘ze’ fietsen namelijk best hard en ‘ze’ rijden ook op de stoep. Ik had het idee dat het een enorme chaos was, totdat ikzelf op de fiets stapte. Wat een vrijheid en wat een superleuke manier om veel (meer) van de stad te zien dan te voet en per metro of tram. We fietsten langs de East Side Gallery (het langste stuk muur met prachtige graffitikunst), over de Spree, door Oost en door West Berlijn, langs Checkpoint Charlie, over het indrukwekkende museumeiland, tikten de Fernsehturm aan en stopten onderweg bij onder andere de Markthalle voor een lekkere lunch. En fietsen in Berlijn is een stuk veiliger dan in onze hoofdstad: de infrastructuur is goed geregeld, mensen rijden niet door rood, automobilisten houden rekening met fietsers, en voel je je niet veilig genoeg, dan rijd je stapvoets over de stoep. Daar kijkt werkelijk niemand van op. Viel spass!

  4. Herinneringen van een oude doos. (of uit de oude doos).
    Mei 1984. Samen met een vriendin besluit ik om naar Berlijn te liften. Low-budget, weinig geld. Spannend! Het is de tijd van de Koude oorlog en nergens is dat beter voelbaar dan in Berlijn. Het begint al in de buurt van Helmsted waar we Oost-Duitsland binnenrijden. Hoge betonnen muren, veel prikkeldraad. Elke auto wordt gecontroleerd op inhoud. In Oost-Duitsland is het ongezellig op de snelweg. Er zijn weinig plekken waar je even uit kunt stappen, de afritten zijn afgesloten. Doorrijden maar! In Berlijn worden we afgezet bij een café waar veel alternatieve jongeren komen en waar vast wel iemand is die een slaapplek voor ons weet.
    In West-Berlijn lopen we een beetje verloren rond maar wat een grote aantrekkingstocht op ons uitvoert is de muur. Bij Checkpoint Charlie lopen we een zijstraatje in en maken foto’s van elkaar met de muur als achtergrond. Er staat ‘Alles Kleister’ levensgroot geschilderd. Ik weet niet wat het betekent maar het komt nogal nihilistisch over.
    We nemen de U-Bahn naar Oost-Berlijn en maken er van begin tot eind een potje van. We zijn gewaarschuwd om geen geld te wisselen op straat maar meteen bij het verlaten van Station Friedrichstrasse worden we aangeklampt door twee jongens met hele lieve ogen die ons verzekeren dat Oost-Duitse Marken evenveel waard zijn als West-Duitse. Tien minuten later beseffen we dat we er enorm zijn ingestonken. Wat gaan we doen met 100 Oost-Duitse Marken die niets waard zijn in West-Berlijn? In de boekenwinkels liggen alleen grauwe boeken over Engels, Marx en het Communistisch manifest. De kledingzaken verkopen kleren die de Zeeman nog niet zou willen uitstallen. We besluiten chique te gaan dineren maar het eten smaakt naar karton. De fles wodka die we als souvenir mee terug nemen valt kapot op de trap van het West-berlijnse metrostation.
    In mei 2012 gaan we (man, twee kinderen en ik) na lange tijd weer naar Berlijn. De stad is gastvrij, jong, kosmopolitisch. Alle ketenen uit het verleden lijkt ze van zich af te hebben geworpen. Toch ben ik op zoek naar wat me toen zo raakte. De gespletenheid, de spanning. Het valt me stiekem een beetje tegen dat er zo weinig meer over is van wat me de allereerste keer zo aantrok aan de stad. Ik ben telkens op zoek naar waar de muur lag maar het is moeilijk om hem weer terug te vinden in het straatbeeld.
    We fietsen door Berlijn, beginnen in de Prenzlauer Berg (geweldig, wat is die wijk opgeknapt!) komen langs de Gedenkstätte aan de Bernauer Strasse (waar de muur in 1961 letterlijk door huizen heen werd aangelegd) en fietsen door het centrum helemaal naar Kreuzberg. Dat zaten in 1984 alle punks en alternatievelingen maar mijn indruk is er nu één van volkse gezelligheid, met veel Turken en Duitsers en andere nationaliteiten.
    Eigenlijk is het geweldig om overal te kunnen komen besef ik en om zonder problemen weer terug te fietsen naar ons hotel.
    Sorry dat ik er zo’n omslachtig verhaal van heb gemaakt. Wat ik aan wil geven is dat Berlijn voor mij meer is dan een stad met leuke restaurantjes en cocktailbars. Het is de stad met de heftigste geschiedenis uit de 20e eeuw. Berlijn heeft zichzelf desondanks opnieuw uitgevonden en is daarom voor mij de enige echte Europese hoofdstad!

  5. Wij waren er met kerst dus veel herinneringen aan de kerstmarkten etc waar je niets aan hebt 🙂
    Ik heb wel leuke herinneringen aan KaDeWe een luxe Bijenkorf achtige warenhuis. Helemaal bovenin, ziet er sjiek uit, zit het restaurant. Je kan daar echt voor een schappelijk prijs (weet echt niet meer hoeveel maar we vonden t zeer meevallen gezien hoe sjiek het daar was) ontbijten. Voor n bepaald bedrag mag je 5 dingen van het buffet kiezen. Was echt geweldig! Ook omdat het restaurant bovenin zit onder een grote lichtkoepel.
    Wat je ook moet bezoeken is het Joods Museum. Vooral als je archtectuurliefhebber bent!

  6. Al eerder een reactie geschreven, maar niet terug te lezen.
    Wij zijn in 2014 met onze meiden naar Berlijn geweest toen 6 en 4. Hebben fietsen gehuurd en vooral de zondag staat mij erg bij.. In de ochtend op de fiets een mooie route gereden stukje muur enz. Om daarna naar Cafe Butter te gaan voor hun beroemde onbeperkte brunch. Hier heerlijk van genoten om daarna door te fietsen naar het Mauerpark en bij de markt te kijken. Hier met de kids bij het openluchttheater gekeken en daarna nog heerlijk op het gras wat gezeten en nog wat gedronken enz. Heerlijke relaxte dag waar onze kids ook nog heel graag aan terug denken!
    Veel plezier en geniet in Berlijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in