De magie van bubbels

De laatste dag van het jaar komt er weer aan en naast oliebollen en appelbeignets drinken we in Nederland volgens traditie Champagne. Maar waarom eigenlijk? Hoe komt het dan oud en nieuw zo onlosmakelijk verbonden is met de magie van bubbels? En hoe drink je champagne het beste? Ik zocht het uit.

De magie van bubbels

Aan champagne zit een verhaal. Champagne stamt uit de 17e eeuw. Er is wat onduidelijkheid wie deze mousserende wijn nu heeft uitgevonden. Zijn het de Fransen, of de Engelsen? Er zijn namelijk documenten gevonden in Engeland waar al eerder gesproken wordt over die drankje met bubbels. We laten het even in het midden. Wat we wel zeker weten, is dat de champagne per toeval werd ontdekt.

Toeval

Het is namelijk zo, dat soms tijdens de winter, als het erg koud was, het gistingsproces van de wijn stopte. Als dan in het voorjaar het gistingsproces weer op gang kwam, ontstonden er door de koolzuurgassen die daarbij vrij kwamen de bekende bubbeltjes, die zich vermengden met de wijn. De Zuid-Fransen uit de Champagnestreek verbeterden de oorspronkelijke versie en bleken erg goed in marketing, waardoor zij uiteindelijk alleen de echte champagne mogen leveren.

Ploppen

Zoals gezegd zit champagne boordevol met kooldioxide. Als je de fles te wild open maakt, of vooraf schudt, knalt de kurk er uit en zorgt de kooldioxide ervoor dat de champagne er uit spuit. Een doorn in het oog van champagne liefhebbers en kenners, want zij weten: champagne heeft juist de kooldioxide nodig om de karakteristieke smaak te behouden. Niet laten knallen dus, maar voorzichtig de kurk er langzaam uit laten ploppen.

Flute

Champagne komt het beste tot zijn recht in een champagne flute. Dit lange glas geeft voldoende ruimte aan de kooldioxide om zijn weg naar boven te vinden. De smalle opening geeft een mooie schuimkraag en wat ik ook heb gelezen is dat het goed is als het glas onderin niet helemaal perfect glad is. Dan ontstaan er kennelijke betere bubbels.

Andere bubbels

Champagne is flink aan de prijs, dus als je gewoon liever een andere bubbel kiest is dat natuurlijk net zo lekker. Het mag alleen geen champagne heten. Desondanks proef je wel echt verschil in smaak tussen een mousserende wijn en een echt goeie fles champagne. Het is natuurlijk je eigen keus, maar persoonlijk geef ik mijn geld liever uit aan een echt goeie fles champagne dan aan vuurwerk.

Luister, proef en voel

Als je echt wilt genieten van champagne, dan gebruik je al je zintuigen. Luister naar de bubbels, ze knetteren echt als je je oor langs het glas houdt. Voel de bubbels in je mond en tot slot proef je de daardoor zo karakteristieke smaak.

Welke bubbels kies je?

Wat je kiest om te drinken met oud en nieuw is natuurlijk heel persoonlijk. Er zijn 3 druivenrassen die gebruikt worden bij het maken van champagne, dat zijn de pinot meinier, de pinot noir en de chardonnay. De pinot druiven zijn beide blauwe druivensoorten, maar worden zo zacht geperst dat de champagne zijn heldere kleur behoudt. Met name de Pinot Noir en de Chardonnay zijn dure druiven, waardoor de prijs van de champagne hoog is. Kenners zeggen dat een echt goede champagne alle drie de druivensoorten bevat.

Kwestie van smaak

Een dure champagne hoeft niet per se de beste champagne te zijn en een goedkope champagne kan gewoon prima smaken. Champagne is uiteindelijk een kwestie van smaak. Het is leuk om in oktober al een aantal flessen te kopen van verschillende prijzen en thuis een champagne proeverij doen. Zo kom je er achter wat je lekker vindt en wat niet. De één zal wat meer van droog houden, de ander vindt juist half zoet lekkerder. Maak aantekeningen en kies er uiteindelijk drie als kanshebber voor oud en nieuw. Kies de lekkerste! Niet per se de duurste. Champagne online kopen doe je hier.

Vorig artikelPak cadeautjes in met herbruikbaar pakpapier
Volgend artikelRecept voor (gezondere) oliebollen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in