De juiste percussie aankopen? Zo pak je het aan!

De juiste percussie aankopen? Zo pak je het aan!Een percussie-instrument is meer dan alleen een ritmeklopper. Of je nu een ritmische basis wilt neerzetten of een kleurrijke klank aan je muziek wilt toevoegen, percussie is enorm veelzijdig. Denk aan djembés, shakers, cajons of zelfs een handpan. Bij de aanschaf komt er echter wel wat kijken. Met onderstaande tips maak je meteen een goede keuze.

Waar begin je?

Bepaal eerst wat je wilt bereiken met je instrument. Zoek je een speels accent in een band, of wil je thuis je eigen ritmes ontwikkelen? Als je weinig ruimte hebt, kun je denken aan kleinere instrumenten zoals shakers of een kleine tamboerijn. Ben je klaar voor iets groters, dan kun je kijken naar een djembé of cajon. Een basisregel bij percussie is: probeer het uit als dat kan. Meestal zie en voel je meteen of een instrument bij je past. Let op de bouwkwaliteit, want bij intensief gebruik kan een slecht gemaakte djembé snel barsten. Informeer ook naar de gebruikte materialen: een natuurlijke houtsoort geeft vaak een warmere klank, terwijl synthetische varianten lichter en vochtbestendiger zijn.

Handige tips

Wil je iets compacts en ritmisch? Dan kun je eventueel een bongo kopen. Bongos bestaan uit twee kleine trommels aan elkaar en hebben een heldere, snelle klank. Let op de maat: kindersets of beginnerstypes zijn vaak iets kleiner en goedkoper. Overweeg echte kalfs- of buffelhuiden voor een authentieke sound, maar bedenk wel dat die onderhoud vergen. Kunststof vellen zijn makkelijker te reinigen en minder gevoelig voor weersinvloeden. Check ook de hardware, zoals de spanhaken. Een degelijk stel haken en een goede ketel garanderen dat je de bongo’s strak kunt stemmen en dat ze lang meegaan. Probeer verschillende merken of lees reviews voordat je tot aankoop overgaat.

Kwaliteit en budget

Een duur instrument hoeft niet per se beter te zijn, maar in de regel vind je wel meer consistentie in klank en afwerking bij hogere prijsklassen. Kijk of je echt alle extra’s nodig hebt, zoals een luxe tas of speciale stembout. Een degelijk middenklasse model kan prima genoeg zijn als je vooral thuis speelt. Ga je optreden of jammen met anderen, kun je overwegen iets professionelers te nemen. Vind je tweedehands een interessant instrument, controleer dan altijd op scheuren of spanning in het hout. Vraag ook de verkoper om te demonstreren hoe het klinkt. Zo weet je dat je geen kat in de zak koopt.

Onderhoud en inspiratie

Zodra je een percussie-instrument hebt aangeschaft, is het essentieel om het goed te onderhouden. Houd het schoon, controleer regelmatig de spanning van de vellen en bewaar het niet te vochtig. Zoek daarna online naar ritmes en tutorials om inspiratie op te doen. Denk aan Afrikaanse ritmes, Latin grooves of pop begeleidingen. Door regelmatig nieuwe patronen te oefenen, ontwikkel je je skills en plezier. Met deze aandachtspunten kom je al een heel eind in je zoektocht naar een passend percussie-instrument, zodat je kunt genieten van elke slag die je maakt.

Vorig artikelOverzicht in het gezinsleven: zo doe je dat!
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #532
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in