De duinen van Maspalomas, alsof je in de woestijn bent!

mini sahara duinen van maspalomasMisschien vond ik het wel het allermooiste stukje van Gran Canaria: de duinen van Maspalomas. Ook wel Dunas de Maspalomas genoemd. Als je daar loopt, is het net of je verdwaald bent in de woestijn. Zeker als je vroeg in de ochtend gaat, wanneer er nog geen andere mensen zijn. Eindeloze zandduinen, overal waar je kijkt. Wie weet zelfs wel met een prachtig laagstaand zonnetje, wat kleine wolkjes en een verder blauwe lucht. Dat geluk had ik niet toen ik er was, want het was bewolkt, maar dat maakte absoluut niet uit voor de waanzinnig mooie foto’s die we er konden maken. 

Lees ook: Barranco de las Vacas op Gran Canaria

De duinen van Maspalomas, alsof je in de woestijn bent!

De duinen van Maspalomas hebben een oppervlakte van meer dan 400 hectare en zijn beschermd natuurgebied. Ontstaan tijdens de laatste ijstijd en nog steeds volop in beweging door de wind die er bijna dagelijks waait. Zo worden grote zandstukken verplaatst en kan een heuveltje de ene dag net op een andere plek liggen dan de volgende dag. Dat geeft een dynamisch beeld en dat heeft natuurlijk juist z’n charme. Zo is geen enkele foto hetzelfde en blijft het leuk om hier naartoe te gaan, zelfs als je op Gran Canaria woont. Maspalomas zelf is wel erg toeristisch en om die reden voor mij geen reden om langer te verblijven dan één nacht. 

persoon op zandduin maspalomas gran canaria

Wanneer kun je de Dunas de Maspalomas het beste bezoeken?

Wij zijn twee keer naar de duinen geweest. De eerste keer was in de avond, vlak voor de zon onderging. Het blauwe uurtje. We hoopten op een mooie zonsondergang, maar die kregen we niet wegens bewolking. Alsnog wat het fijn om er rond te lopen, maar ik vond het erg druk. Overal waren voetstappen en mensen. Om dus goed te kunnen fotograferen zou ik de avond niet aanraden als beste tijdstip. (zie de foto hieronder met vele voetstappen en het blauwe licht en vergelijk met de foto eronder van de volgende dag) Overdag is ook niet handig, want dan is het zand heel heet. Je kunt er dan haast niet overheen lopen. Het beste moment om de duinen van Maspalomas te bezoeken is wat mij betreft de ochtend, zo vroeg mogelijk. De wind waait ‘s nachts alle voetstappen van de vorige dag weg, de schaduwen zijn mooi door de laagstaande zon en de toeristen slapen hun roes uit, waardoor jij de woestijn van Gran Canaria volledig voor jezelf hebt. 

Dunas Maspalomas zonsondergang veel voetstappen

De zandduinen van maspalomas bij ochtendlicht

Wandelen door de duinen van Maspalomas

Naast de duinen is er ook een palmoase, La Charca. Zo heet de lagune aan de monding van de kloof (Barranco), waar het zoete water zich mengt met het zoute zeewater. Dit geeft een bijzondere flora en fauna: je ziet er lepelaars, zilverreigers, en meer prachtige vogels. De palmen zijn geïntegreerd in de tuinen van de helaas massale hotels, zodat de gasten ervan kunnen genieten. Je vindt deze plek bij de vuurtoren Faro. Door de drukte is het ons niet gelukt om hier een parkeerplek te vinden. Als dat jou wel lukt, omdat je nòg vroeger vertrekt dan wij, kun je de 5 km lange wandeling maken door de zandduinen.

Deze begint namelijk bij de vuurtoren. Neem het plankenpad naar La Charca en loop 4 km door het zand langs de zee. Slimmeriken nemen zwemkleding mee in hun rugzak, want het is heerlijk om tussendoor even het water in te gaan. Ondertussen kun je natuurlijk volop foto’s maken. Bij de terrassen van Anexo II kun je via de trappen omhoog naar Paseo de Casta Canaria. Op de promenade sla je vervolgens linksaf naar het uitkijkpunt Mirador Las Dunas. Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over de zandduinen van Gran Canaria en kun je eindeloos foto’s blijven maken. Er staan ook borden over het ontstaan van deze mini-Sahara op het Canarische eiland. 

De duinen van Maspalomas

Mag je door de zandduinen van Gran Canaria lopen?

Wij hadden geparkeerd op de Avenue de Alemania en liepen zo tussen de hotels door naar het strand. Van daaraf kon je via openingen in de hekken de duinen in lopen. Hierdoor dachten wij dat dit gewoon mocht. Toen we echter terugkwamen, waren de gaten ineens dichtgemaakt en moesten we dus over de hekken klimmen. Wat research achteraf leerde me dat je eigenlijk alleen via het daarvoor bestemde bewegwijzerde pad de duinen mag bezoeken. De rest van de duinen is namelijk beschermd gebied. Officieel mag het dus niet, al zag ik veel toeristen die er wel een stukje overheen lopen. 

Juut door de duinen van Maspalomas

Dunas de Maspalomas fotograferen

Het is natuurlijk geweldig om mooie foto’s te maken bij Dunas de Maspalomas. Het is zo’n unieke plek, een soort mini-Sahara met aan de ene kant de zee en aan de andere kant palmbomen en de stad. Je ziet er dan ook veel Instagrammers en Influencers rondlopen. In mooie jurken en rokken die zwieren in de wind. Het handigste is het om een plek te zoeken met weinig voetstappen, zodat je de ribbels in het zand goed ziet en af en toe een verdwaalde slipper. Je kunt dan alle kanten op fotograferen, elke kant is anders en heeft iets bijzonders. Let goed op lijnen in het zand en mooie schaduwvlakken die het licht zelf maakt op de zandduinen. 

maspalomas dunes gran canaria

Juut zandduinen maspalomas

Waar kun je parkeren bij Dunas de Maspalomas?

Tja, dat parkeren is dus nogal een dingetje. Wij vonden uiteindelijk twee keer een plek op de Avenue de Alemania, maar ik had heel graag de wandeling vanaf de vuurtoren willen maken. Je zou dan dus kunnen overwegen om een accommodatie daar te boeken, zodat je vanuit je hotelkamer meteen kunt vertrekken zonder auto. In de buurt van Mirador de las Dunas een hotel zoeken is ook een optie. Je hebt bij je hotel meestal wel een parkeerplaats. Wij zaten zelf wat meer buiten het centrum. Dat was iets rustiger, maar het nadeel is dat je dan met de auto overal naartoe moet en een parkeerplek nodig hebt. 

Overnachten in Maspalomas

Zoals al eerder in deze blog over de duinen van Maspalomas gezegd is de stad zelf enorm toeristisch. Als je dat niet erg vind is dat prima, maar ik hou zelf het meest van kleine, authentieke dorpjes zonder hysterische reclameborden en enorm veel toeristen. Toch is het beste tijdstip om de duinen van Maspalomas te fotograferen de ochtend en om die reden kan ik een nacht daar blijven wel adviseren. Hieronder tip ik een aantal accommodaties die wellicht handig zijn om te kiezen en ik zal er ook bij zetten wat de locatie is. 

  • Apartamentos Cocoteros, Seaside Palm Beach en Apartementos El Capricho liggen nabij de lagune en de vuurtoren en zijn dus een goede keus als je de wandeling wil maken
  • Hotel Riu Palace ligt in de buurt van Mirador de las Dunas, dit is nabij de plek waar wij de foto’s hebben gemaakt. 
  • Villa Nestor ligt op 34 minuten rijden vanaf Maspalomas in het leuke kleine dorpje Ingenio. En een hele fijne accommodatie! Als je vroeg opstaat kun je dus van daaruit ook prima vertrekken en spreek je met de eigenaars af dat je pas ontbijt als je terug komt. Parkeren doe je dan aan de Avenue de Alemania en loop je bij Hotel Riu Palace zo tussendoor naar het zandduinen. 

dunas de maspalomas

Vorig artikelGran Canaria, een roadtrip langs alle bezienswaardigheden
Volgend artikelKastanjesoep, de allerlekkerste
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in