De crompoucen hype, zijn ze nou echt lekker?

De crompoucen hype, zijn ze nou echt lekker?Je kunt geen sociale media openen of je ziet ‘m wel voorbij komen: de crompouce. Deze combinatie van een croissant en een tompouce is een ware hype, dus dat wilden wij ook wel eens proberen. Want is die crompouce nou wel echt lekker? Is zo’n gebakje de moeite waard? Of beter gezegd: de calorieën waard? Of valt het toch tegen? Wij namen de proef op de som. In deze blog vertel ik wat wij van de crompouce vinden. 

Lees ook: Pompoen cakepops met chocola

De crompoucen hype, zijn ze nou echt lekker?

Vanwege de hype fietste mijn man al vroeg naar Bakkerij van Maanen in Delft. Daar haalde hij zes crompoucen, die heelhuids aankwamen. Ik mobiliseerde de kinderen. Iedereen moest om half 10 gewassen en aangekleed aan de eettafel zitten voor een culinaire verrassing, zo vertelde ik ze. Met enige tegenzin kwamen de pubers hun bed uit, maar de nieuwsgierigheid won het van hun irritatie dat ze al in actie moesten komen. Ze mochten eerst raden wat ze dachten dat het was. Twee van de kinderen hadden geen idee en de andere twee dachten dat het gewoon croissantjes waren. Toen de deksel van de doos af ging waren ze verrast: croissantjes met een een roze laag? Wat is dat?

doos van maanen

Wat is een crompouce?

Een crompouce is een combinatie van een croissant en een tompouce. De croissant heeft van binnen gele room, net als de tompouce en bovenop een roze laagje. Ik heb me laten vertellen dat dit niet hetzelfde roze glazuur laagje is als een echte tompouce, maar dat dit een laagje witte chocolade is die roze gekleurd wordt. Dat vind ik persoonlijk wel jammer. De gele room is ook niet de echte gele banketbakkersroom, maar meer de gele room gemengd met slagroom. 

crompouce van maanen

Wat vinden we van de crompouce?

Allereerst vonden we de crompouce best lekker. De croissantvorm is in ieder geval een stuk makkelijker te eten dan een echte tompouce. De smaak is goed, niet zo mierzoet en het croissantdeeg is zacht. Ik kan me wel voorstellen dat je de crompouce echt vers moet eten. Als hij te lang ligt, wordt hij denk ik zompig. We vonden het gebakje alle 6 erg lekker, maar voor mij haalt de crompouce het niet bij een tompouce. Die vind ik toch net een beetje lekkerder. Overigens kreeg ik een heel leuk filmpje doorgestuurd over hoe je een tompouce het beste kan eten. Zie het filmpje hieronder. De laatste vond ik een toptip!

Hoeveel calorieën zitten er in een crompouce?

Ik was natuurlijk ook benieuwd hoeveel calorieën er in de crompouce zaten. Gelukkig had Bakkerij van Maanen een tabel op zijn website staan met de voedingswaarde van de crompouce. Let op, dit is per 100 gram. Als je 1 crompouce afweegt is het ongeveer 111 gram. In totaal kom je dan uit op de volgende voedingswaarde:

  • calorieën: 388 kcal
  • vetten: 23,1
  • eiwitten: 5,5
  • koolhydraten: 40,7

Hoeveel calorieën zitten er in een tompouce?

Ter vergelijking was ik ook benieuwd hoeveel calorieën er in een tompouce zitten. Dat blijkt wel iets minder te zijn. Ik heb voor het vergelijk ook de tompouce van Bakkerij van Maanen als uitgangspunt genomen, maar dit kan per bakker natuurlijk verschillend zijn. Per 100 gram gaat het hier om 257 kcal, tegenover 353 voor de crompouce. Hier vind je de voedingswaarde van een tompouce. Een tompouce weegt ongeveer 120 gram. 

  • calorieën: 308 kcal
  • vetten: 16,3 
  • eiwitten: 3
  • koolhydraten: 37,6

Tip: Vind hier alle HEMA producten rondom de tompouce

Conclusie over de crompouce

Persoonlijk ben ik toch nog net iets meer fan van de tompouce dan van de crompouce. Er zitten minder calorieën in en ik vind het simpelweg ook iets lekkerder. Wel is het zo dat een crompouce veel makkelijker te eten is. Daarbij is hij zeker niet vies, wij vonden het allemaal een lekker gebakje. Maar de enorme crompoucen hype? Die snappen wij niet zo hoor… Wat vind jij van de crompouce?

Tip: Vind hier tompouce producten op bol.com

Crompouce als merknaam geregistreerd in 2020

Inmiddels heb ik begrepen dat een bakker uit Utrecht, Bammetje Bakery, de crompouce al in de coronatijd bedacht en zelfs als merk heeft geregistreerd. Eigenaresse maakt er nu werk van en is de strijd aangegaan met oa de grote supermarken om te zorgen dat zij deze  naam niet meer mogen gebruiken zonder toestemming. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat….

De crompoucen hype

Vorig artikelRecept herfst traybake
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #458
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in