De Broodbrouwers: bistro, borrel en bakkerij

deur en logo broodbrouwersIn een voormalig bierkoelhuis in de Rivierenbuurt in Den Haag vind je sinds kort een nieuwe hotspot: de Broodbrouwers. In een stijlvolle omgeving of op het zonovergoten terras (mits de zon schijnt natuurlijk) kun je er ontbijten, lunchen, borrelen of dineren. Het is zo’n plek die je “moet weten”, want de Broodbrouwers zit een beetje verborgen tussen station HS en het Schenkviaduct. Wij waren afgelopen week uitgenodigd om deze nieuwe horecagelegenheid van de eigenaars van Happy Tosti te ontdekken. In deze blog dus alles over de Broodbrouwers: bistro, borrel en bakkerij.

Tip: de leukste boeken om zelf brood te bakken

terras bistro de broodbrouwers

Duurzaamheid en no waste policy

De Broodbrouwers hebben een mooi verhaal. Het is een droom om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Daarnaast streven ze naar zo min mogelijk CO2 uitstoot en werken ze zo duurzaam als het maar kan. Voedselverspilling vinden ze maar niks, dus zijn ze altijd creatief aan het nadenken over oplossingen hiervoor. Zo doen ze mee aan To good to go, gaat brood dat over is uit de winkel van Lekker Brood door naar het restaurant en willen ze in de toekomst klanten brood meegeven wat over is. No waste en hergebruik staat hoog in het vaandel. Daar houden we van!

bar andere kant broodbrouwers

bakkerij broodbrouwers

brood bakkerij broodbrouwers

De Broodbrouwers: bistro, borrel en bakkerij

Ook het verhaal van de locatie is mooi. De Broodbrouwers zijn gevestigd in een oud bierkoelhuis. In 1911 was het dus een opslag van bierfusten. Deze werden gekoeld met ijs. Dit ijs werd met schepen gebracht en dat lag opgeslagen in de zolder van het gebouw. Daar zorgde warme lucht er voor dat het ijs smolt en via gaten naar beneden op de bierfusten viel. Deze zolder wordt nu gebruikt voor de opslag van meel, en wie weet in de toekomst ook nog voor andere producten. Voordeel hiervan is, dat het groots van worden ingekocht en er dus ook weer minder transportkosten nodig zijn. Meer over de geschiedenis van het pand kun je lezen op de website van de Broodbrouwers.

brood van de broodbrouwers

bar van bovenaf

Bakkersorgel

In de zaak, die overigens prachtig is ingericht, zit de bakkerij helemaal beneden. Op de begane grond vind je het restaurantgedeelte, met open keuken en bovenin zit een kantoor en de voorraad meel. Heel bijzonder vond ik het bakkersorgel. Dit is een verbinding vanaf de meelvoorraad naar de bakkerij. De bakker kan precies de juiste hoeveelheid meel naar de bakkerij laten komen, via de glazen buizen. Gasten die op dat moment aan het eten zijn, kunnen dit proces zien. In de toekomst willen ze nog meer ingrediënten via het bakkersorgel laten komen, ik ben benieuwd welke precies. Het was in elk geval een heel gaaf gezicht.

bakkersorgel

Het interieur

Er is duidelijk aandacht besteed aan het interieur. Er is een mooie bar, er zijn gezellige tafels van verschillende hoogten, veel groen en planten en het terras is low-budget, maar heerlijk om te zitten. Binnen doet het interieur wat industrieel aan. Leuk is, dat je vanaf je tafel zo de bakkerij in kijkt beneden, via de glazen wand. Hier brouwen ze brood. Elk brood wordt met de hand gemaakt, het duurt 48 uur voordat een broodje klaar is. De broden worden ook geleverd aan diverse horeca, musea en verkocht in de winkels van Lekker Brood. Wie komt ontbijten, ziet misschien de bakkers nog wel aan het werk. In de bakkerij worden trouwens ook evenementen gedaan, vooral op maandag en dinsdag.

wijnrek broodbrouwers

De Broodbrouwers zitje

Het menu bij de Broodbrouwers

Ik heb wat dingen geproefd toen in kennis maakte met deze geheime hotspot in Den Haag en daar was ik heel enthousiast over. De borrelplanken zijn een dikke aanrader! Erg leuk vind ik het dat ze veel lokale producten aanbieden, dat geeft het net dat beetje extra. En het brood bakken ze natuurlijk zelf. Er is zelfs brood dat gezouten wordt met Oosterscheldewater. Als Zeeuwse spreekt mij dat natuurlijk zeker aan. Verder kun je bij de Broodbrouwers ontbijten van 9 tot 11, lekkere homemade croissantjes of ei met spek. De lunchkaart vind ik zelf wat minder toegankelijk en dan is het extra jammer dat je de ontbijtkaart niet als lunch kunt kiezen. Zeker als je geen kip eet en niet van asperges houdt, is de lunchkaart beperkt. Voor kinderen zeker. Ik hoop stiekem dat daar nog wat aanpassingen op komen. De kreeftsoep en de lamsburger zijn trouwens wel echt aanraders van de lunch- en dinerkaart.

borrelplank broodbrouwers

menu de broodbrouwers

kreeftsoep broodbrouwers

borrelplank vlees

borrelplank vis

borrelplank kaas

Kinderen

Voor kinderen is er iets leuks bedacht. Door de hele zaak zijn op verschillende plekken dieren neergezet. In totaal zijn er 9 of 10 dieren, van een octopus tot een sprinkhaan, van  een egel tot een badeend. Kinderen kunnen deze dieren zoeken. Dat vinden ze natuurlijk reuze spannend en zo hebben ze meteen een leuke activiteit. Verder zijn er ook spelletjes die gespeeld kunnen worden.

dieren zoeken broodbrouwers

Praktische informatie

De Broodbrouwers zitten aan Dintelstraat 46 in Den Haag. Vanaf zowel station HS als station CS is het aan te lopen. Parkeren kun je er ook in de nabije omgeving, overdag wel betaald parkeren. Op maandag en dinsdag zijn de Broodbrouwers alleen geopend voor evenementen. Op woensdag en donderdag kun je van 12.00 uur tot 23.00 uur terecht en van vrijdag tot en met zondag zijn ze ook open voor het ontbijt, vanaf 9 uur dus.

lekker brood koekjes

meel bakkerij

bar broodbrouwers

Vorig artikelVoordelen van een glazen schuifpui
Volgend artikelTheetuin de Slotplaats in Bakkeveen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in