We hadden het er al vaker over gehad, zo’n rookoventje. Leek ons toch wel leuk. Op de Culiperslunch in april zag ik het weer. En proefde ik wederom de smaak van zo’n vers gerookt stukje vis. Lekker! Een gezonde smaakmaker, zo’n rookoventje. Dat moeten wij toch ook hebben.
Cadeau
Gelukkig was Maik bijna jarig. Had ik een mooi excuus om zo’n ding aan te schaffen. Ik bestelde via bol.com de rookoven van Demeyere. Meteen ook de duurste, maar de recensies waren goed. Bovendien kan deze op alle warmtebronnen, dat vind ik toch wel een groot voordeel. Buiten of binnen, dat maakt dus niet uit.
Boek en rookmot
Geen rookoven zonder een fijn kookboek en rookmot natuurlijk. Dat bestelde ik er maar meteen bij. Konden de kinderen dat geven. Je moet wel alles in huis hebben om direct aan de slag te kunnen vind ik altijd. Het boek heeft mooie foto’s en duidelijke recepten met uitleg. De rookmot is onmisbaar en geurt heerlijk. Een geur die ik nu al associeer met de zomer. Voor die lange zwoele zomeravonden die nog komen gaan…
Onze ervaringen
De eerste keer maakten we zowel vis als vlees. Uiteindelijk kun je nog veel meer roken, zelfs groente en noten kun je in de rookoven klaar maken. Je doet eerst het rookmot onderin de pan. Verwarmen op de barbecue, tot hij heet genoeg is (even testen met een druppel water) en dan verplaatsen naar een minder heet deel van de barbecue. Na ongeveer 20 minuten was het vlees goed, de vis (zalm) zelfs al iets eerder. En die smaak! Heerlijk! Leuk om wat de variëren met de verschillende soorten rookmot.
Conclusie
Een rookoven moet je gewoon hebben. Zeker als je van kokkerellen houdt. En van de rooksmaak van vis of vlees. Het is heerlijk om te doen in de zomer. De geur hoort er bij, je geniet van de zon, je glaasje rosé en je eten.