Coole musea voor een zwoele zomerdag

DD327645Als de mussen dood van het dak vallen en de temperatuur zo hoog is dat je het liefst de hele dag in de diepvries wilt gaan zitten, denk je er misschien niet zo gauw aan om naar een museum te gaan. Toch is het hier meestal verrassend koel. Zeker als je dan ook nog eens een museum bezoekt dat water als thema heeft en/of aan het water te vinden is. De leukste verfrissende musea op een rij.

 

Voor de meeste waterpret moet je beslist bij Nemo zijn. Dat begint al in de hal, waar je heerlijk met zeepsop mag kliederen. Echt magisch is de mogelijkheid om een levensgrote zeepbel te maken met jouzelf als middelpunt! Vanuit de hal moet je eigenlijk eerst naar het gigantische dakterras gaan, op 22 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Daar vind je een Splashing Water Wonder dat in beweging komt zodra de zon gaat schijnen. Volop waterpret gegarandeerd! Heb je daar genoeg van dan is er in de rest van het museum – of science center zoals het wordt genoemd – genoeg te zien en te ontdekken. Bijvoorbeeld hoe bruggen werken en hoe regenbogen ontstaan. Haast te veel voor één dag. Nemo gaat namelijk niet alleen over water, maar over alle facetten van de wereld om ons heen.

NEMO Homebeeld

Iets compacter maar zeker zo leerzaam is het net geopende Waterland, op de binnenplaats van het museum Boerhaave in Leiden. Hier is het bekende Hollandse poldermodel omgezet in een wetenschappelijke, waterrijke speeltuin waar kinderen van 4 tot 12 jaar naar hartenlust de basisprincipes van polderen kunnen ontdekken. En al doende (samen!) leren hoe Nederland het water heeft weten te bedwingen. Een soortgelijk verhaal over het gevecht van Nederland tegen water staat centraal bij museum Neeltje Jans in Zeeland. Van de watersnood tot de bouw van de Deltawerken.

Spelende kinderen in Waterland Museum Boerhaave

Amsterdam en Rotterdam hebben lang gestreden om de titel grootste havenstad. Die heeft Rotterdam gewonnen maar de strijd om het grootste scheepvaart- of maritiem museum is nog niet beslecht. De oplossing: bezoek ze allebei! In het Amsterdamse Scheepvaartmuseum leer je over 500 jaar maritieme geschiedenis, met de nadruk op de Gouden Eeuw. Buiten is een replica van een VOC-schip te bezichtigen. Het Rotterdamse Maritiem Museum is met exposities over cruiseschepen, maritieme hightech en wonen op het water iets moderner van opzet, maar even zo imposant. Kinderen kunnen zich prima vermaken met de avonturen van professor Plons.

Het Scheepvaartmuseum

 

Nostalgisch, maar nog steeds leuk voor zowel kinderen als volwassenen is Panorama Mesdag in Den Haag. In een grote koepel met beschilderde wanden rondom lijkt het alsof je midden op het strand staat, waarbij je de zon op je hoofd voelt branden en de golven hoort ruisen. Gelukkig kun je nog bijtijds je voeten wegtrekken voor ze nat worden… Net zo nostalgisch voor mij als Arnhems meisje is het Nederlandse Watermuseum, gelegen aan de rand van park Sonsbeek. Hier gingen we vroeger vaak wandelen en hoogtepunt was dan de afdaling naar de grotten achter de watervallen in het park. Maar tegenwoordig daal ik ook graag af naar de ‘onderwatercinema’ in het Watermuseum. Zou Finding Nemo 2 er ook gaan draaien?

watermuseum

Geschreven door Yvonne Koop

Foto’s: DigiDaan (Nemo), Hielco Kuipers (Waterland), Eddo Hartmann (Scheepvaartmuseum), Mike Bink (Maritiem Museum), Yvonne Koop (Park Sonsbeek)

waterval watermuseum

 

 

Vorig artikelZelf gezonde (en lekkere) ijsjes maken!
Volgend artikelKijkje achter de schermen bij SoMuch
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in