De laatste tijd zijn mijn kinderen nogal in de ban van het maken van ijs. Dat begon met het maken van bramanijs, toen we verse bramen hadden geplukt. Nu is Lenthe nogal gek op citroenijs, dus die kwam vandaag met de vraag of we zelf heerlijk romig citroenijs konden maken. Ik heb een boek met allerlei ijsrecepten die je zonder ijsmachine kan maken, dus leek me prima. Wel gaf ik er een eigen twist aan, door er basilicum in te doen. Maakt het geheel net wat frisser. Het ijs is heerlijk en snel klaar. Het recept voor dit citroenijs met basilicum zonder ijsmachine maken volgt hieronder.
Lees ook: Bramenijs
Inhoudsopgave
Citroenijs met basilicum zonder ijsmachine maken
Dit ijs kun je dus ZONDER ijsmachine maken. Je hebt uiteraard wel een vriezer nodig en een flinke bak bak voor in de vriezer. Ik heb daarvoor de serie Nest van Joseph Joseph, maar er zijn uiteraard ook andere merken. Om dit recept te maken ben je ongeveer een half uurtje maximaal bezig, daarna moet je nog wel een aantal uren wachten tot het voldoende koud is. Het beste maak je dit ijs dus in de ochtend, dan kun je het eind van de middag (op een warme dag) of na het avondeten serveren.
Wat heb je nodig?
Om het citroenijs met basilicum zonder ijsmachine te maken heb je een aantal ingrediënten nodig. Misschien heb je niet alles direct in huis, dus het is slim om op tijd je boodschappen te doen. In mijn recept staat dat het goed is om alle producten vooraf een half uur in de koelkast te leggen. Ik ben er nog niet helemaal achter waarom dit precies is, want ook zonder dat je de suiker in de koeling legt lukt het ijs gewoon hoor. Je hebt het volgende nodig:
- 75 ml verse citroensap (ongeveer 3 citroenen, afhankelijk van de grootte)
- 225 gram suiker
- 250 gram slagroom
- 225 gram mascarpone
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel verse basilicum, fijngesneden
- citroenrasp van 1 citroen (met de rasp of een zesteur)
- ruime diepvriesbak (bijv Nest van Joseph Joseph)
- vriezer
- mengkom
Zo maak je het
Klop de slagroom en de suiker met een mixer in een mengkom lobbig. Mix daarna de mascarpone er op de laagste stand van de mixer er doorheen. Vervolgens mogen ook de vanille extract, het citroensap en de citroenrasp er doorheen. Als laatste doe je de basilicumblaadjes door het mengsel. Schep het geheel in de diepvriesbak en zet het plat in de vriezer. Laat het ongeveer 4 a 5 uur vriezen. Doorroeren is niet nodig.
Serveer je citroenijs met basilicum
Als het ijs klaar is, haal je de bak uit de vriezer en kies je een leuk schaaltje uit om het ijs in de serveren. Schep bolletjes met een ijstang en doe ze in het schaaltje. Garneer met een vers blaadje basilicum en een klein stukje citroen. Smullen maar!