Een tijdje was cider hip, toen verdween het weer naar de achtergrond en inmiddels is de cider bezig met een comeback. Cider wordt hip deze zomer, als ik de persberichten mag geloven. Nu ben ik zelf nooit zo’n cider fan geweest, maar afgelopen december kreeg ik een flesje opgestuurd die ik geweldig lekker vond. Om gewoon zo te drinken, maar ook combineerde hij prachtig met een heuse carte tatin. Cider, een bubbel in opkomst!
Inhoudsopgave
De herkomst van cider
Cider is een drank die alcohol bevat en deze wordt gemaakt van vruchten, meestal appels. Er wordt geen extra suiker aan toegevoegd. Vroeger werden de appels vermalen in een cidermolen, die met de hand werd aangedreven. Tegenwoordig hebben ze hier elektrische machines voor.
Landen die cider produceren
De grootste cider leverancier blijkt Engeland te zijn. Ook Ierland doet mee, evenals enkele Franse regio’s, Spanje en België. Buiten Europa moet je denken aan landen als Argentinië, Australië, Japan, Canada en nog wat landen. Ik vond dat verrassend: Japan? Je zou het niet verwachten toch? Nederland doet niet mee met de cider productie, maar gelukkig kunnen wij dus terecht bij onze Zuiderburen in België.
Cider, een bubbel in opkomst
De smaak van cider kan nogal verschillen. Dat gaat van zoet naar droog en van troebel naar helder. Je kunt cider het beste vergelijken met mousserende wijn. Nu heb ik ook echt wel cider gedronken die mij totaal niet smaakte, maar de cider van Stassen vond ik heerlijk. Fris, een licht zoetje en een fijne bubbel.
Tarte tatin en cider
Wij maakten afgelopen week Tarte Tatin van deze cider en dronken deze cider er ook bij. Dat bleek een sublieme combinatie van smaken, zò lekker! Geloof me zo word je meteen ook fan van cider en beaam je dat cider een bubbel is in opkomst.