Als ik deze chocolademousse met rozemarijn en zeezout maak, krijg ik altijd te horen hoe lekker hij is. Mijn gasten hebben het er jaren later nog over: oh ja, toen had je die enorm lekkere chocolademousse gemaakt! Dat dit een succesrecept is als dessert is dus wel duidelijk. Ik had het echt nog nooit op deze blog gedeeld, dus dat ga ik nu doen!
Lees ook: Supersnelle mousse van Nutella
Inhoudsopgave
Chocolademousse met rozemarijn en zeezout
De kracht van dit heerlijke dessert zit ‘m in de volle, romige chocoladesmaak met een klein vleugje rozemarijnsmaak. Daarnaast is dit recept niet ingewikkeld om te maken en kost het ook niet zoveel tijd. Je kunt het vooraf klaarmaken, dus je hoeft ook niet lang in de keuken te staan als je gasten hebt. Een ideale keuze dus als je eters krijgt!
Dit heb je nodig
Voor dit recept van chocolademousse met rozemarijn en zeezout heb je slechts 6 ingrediënten nodig. Een mixer en ramekin schaaltjes zijn handig. Uiteraard kun je ook andere bakjes gebruiken en alles met de hand kloppen. Dit recept is voor 4 personen, als je voor 6 personen nodig hebt zou ik alle hoeveelheden gewoon verdubbelen en wat extra maken. Heb je de volgende dag ook nog een lekker toetje.
- 1 takje verse rozemarijn
- 150 ml melk
- 200 gram pure chocolade
- 250 ml slagroom
- 100 gram witte basterdsuiker
- 1/2 theelepel grof zeezout
Zo maak je het
Breng de melk aan de kook met het rozemarijn takje erin. Zodra het kookt draai je het vuur uit en laat je het even staan, zodat de smaak van de rozemarijn er goed in kan trekken. Ondertussen breek je de chocolade in blokjes en smelt je dit au bain Marie of in de magnetron op laag vermogen. Zet er in de magnetron een lepel in het roer het af en toe even door, dan gaat het sneller.
Haal het takje rozemarijn uit de melk en warm de melk opnieuw op, maar nu hoeft het niet te koken. Roer de gesmolten chocolade erdoor en giet het dan over in een kom en roer door tot het dik en lobbig wordt. Dat zal ongeveer een kwartier duren.
In de tussentijd kun je in een andere kom de slagroom met de suiker en een klein beetje zout stijf kloppen. Als het chocolademengsel voldoende is afgekoeld (en dus dik en lobbig is) roer je dit door het slagroommengel. Niet met de mixer doen, maar met een lepel of spatel. Giet het vervolgens in de ramekin schaaltjes en strijk de bovenkant glad. Leg bovenop de chocolademousse een naaldje rozemarijn en een beetje grof zeezout. Zet alles in de koelkast en laat minstens 1 uur opstijven. Je kunt het ook een dag van te voren klaarmaken en in de koelkast laten staan.
Zo serveer je het
Haal de mousse een kwartier voor het serveren uit de koelkast, zodat de ergste kou eruit kan. Je kunt de schaaltjes zo serveren met een mooi lepeltje, bijvoorbeeld van mat goud. Het is ook leuk om vooraf al kleine vaasjes met een takje rozemarijn op tafel te zetten als decoratie. Geniet van deze hemelse chocolademousse!