Het is Chinees Nieuwjaar. Dit jaar valt dat op 25 januari en start het jaar van de rat. Het wordt overal in Nederland groots gevierd door zowel Chinezen als andere nationaliteiten. Veel steden organiseren activiteiten en het is leuk om daar te gaan kijken. Traditioneel is er natuurlijk een drakendans en een leeuwendans. Er zijn zelfs steden waar Chinese dansgroepen worden overgevlogen voor dit evenement in Nederland. Vaak is er ook vuurwerk en bibliotheken organiseren in veel steden activiteiten rondom Chinees Nieuwjaar. Wil jij er thuis met de kinderen ook aandacht aan besteden? In deze blog geef ik suggesties voor Chinees Nieuwjaar activiteiten met kinderen.
Inhoudsopgave
Chinees Nieuwjaar activiteiten met kinderen
Om te beginnen is het natuurlijk leuk om met kinderen naar een stad te gaan waar Chinees Nieuwjaar groots gevierd wordt. Steden die ieder jaar goed uitpakken zijn in elk geval Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ook in Delft zijn activiteiten bij DOK, de bibliotheek. Kinderen vinden het gaaf om de draak te zien dansen (soms ook wel wat overweldigend), het vuurwerk en de optredens. Meer informatie over wat er in de verschillende steden te doen is vind je op de website van GoYvon.
Draken knutselen
Het ligt natuurlijk voor de hand om Chinese draken te knutselen met de kinderen. Daar staan heel veel leuke ideeën van op Pinterest. Wij maakten een draak met papieren gekleurde reepjes op gekleurd papier, maar ik vind ook leuk om een echte 3D draak te maken van wc rollen en crepe papier. Natuurlijk kun je een voorbeeld laten zien, maar als je echt de creativiteit van kinderen wil aanwakkeren, laat dan foto’s zien van een Chinese draak en ze zelf ontdekken hoe ze dit kunnen maken van de materialen die jij op tafel legt.
Chinese lantaarntjes knutselen
Ook leuk is het om Chinese lantaarntjes te knutselen. In januari is het nog vroeg donker en laat licht, dus reden genoeg om kaarsjes aan te steken. Ik gebruik met papieren lantaarntjes voor de veiligheid zelf het liefste van die theelichtjes op batterij trouwens. Chinese lantaarntjes maak je eenvoudig door rode stroken te knippen en aan elkaar te plakken of een opgerold rood papier in te knippen. Wat goud als versiering en klaar is je Chinese lantaarntje.
Chinese hoed knutselen
Een Chinese hoed is ook leuk om te maken en supereenvoudig. Je knipt hiervoor een groot rondje uit gekleurd papier. De kinderen mogen deze versieren. Vervolgens knip je een stukje in wat je op elkaar plakt. Eventueel kun je een elastiekje er aan bevestigen, zodat de hoed goed blijft zitten.
Chinese waaiers knutselen
In China zie je veel vrouwen met waaiers, het is ook leuk om dit te maken. Vouw een papier heen en weer en maak de onderkant vast met plakband. Je kunt ook waaiers maken met ijslolliestokjes. Dat zag ik op Pinterest en ziet er extra leuk uit. Gebruik eventueel een Chinese krant (te koop in sommige kiosken) als basis en verf dat. In een blog over Chinees nieuwjaar activiteiten met kinderen kan een waaier eigenlijk niet ontbreken.
Gelukskoekjes
Een echt Chinees fenomeen zijn ook de gelukskoekjes. Je kunt Chinese gelukskoekjes kopen bij de Chinese supermarkt, maar ze natuurlijk ook zelf maken. Van echte koekjes of van papier. Wij hebben zelf een free printable met Chinese gelukskoekjes online staan. Die is bedoeld voor onze oud & nieuw, maar uiteraard ook te gebruikten bij het Chinese Nieuwjaar. Voor jonge kinderen is dit misschien moeilijk, maar oefening baart kunst.
Chinees leren
Kinderen kunnen relatief eenvoudig Chinees leren met het boek Chineasy. Ik schreef hier al eerder over en wij hebben het ook zelf in huis. Mijn oudste dochter Sterre is daar veel mee bezig geweest, ook omdat ze een Chinees vriendinnetje heeft. Leuk om hier activiteiten mee te doen.
Voorlezen of zelf lezen over China
Er zijn natuurlijk ook leuke boekjes over China verkrijgbaar. De volgende titels kan ik aanrader als je projectmatig over China wil werken of gewoon een dagje wil voorlezen over China vanwege Chinees Nieuwjaar.
Chinese spelletjes
Een Chinees spel dat je met kinderen kunt spelen vanaf 6 jaar is Mah Jong. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Een ander spel is Ta-Wha, een Chinees schaakspel of Goki, Chinees dammen. Een spelletje wat je zelf kunt verzinnen is bijvoorbeeld: ik ga op reis naar China en neem mee…. en dan moeten ze steeds iets Chinees noemen. Bijvoorbeeld: een draak, stokjes, nasi, een riksja enz.
Chinees koken
Natuurlijk is het ook leuk om Chinees te koken als je Chinees Nieuwjaar activiteiten met kinderen inplant. Maak samen met de kinderen nasi of bami en probeer met stokjes te eten. Kinderen ontdekken dat dat zo makkelijk nog niet is! Als je geen zin hebt om zelf te koken, kun je natuurlijk ook Chinees afhalen deze avond.
Chinese thee drinken
China is het land van de thee. Toen ik zelf in China was, heb ik heel veel thee meegenomen. Op veel plekken kun je zogenoemde theeceremonies doen. Wat ik er nog van weet is dat het heel lang duurde en dat ik ontzettend nodig moest plassen daarna 🙂 Toch is het wel leuk om dit aan kinderen uit te leggen een een activiteit rondom Chinees Nieuwjaar die je makkelijk kunt toepassen. Drink dus samen Chinese thee.
Spelen met lego: de Chinese Muur
Lego heeft een versie van de Chinese muur die leuk is om te bouwen. Zeker jongens die van lego houden zullen het erg leuk vinden om hier mee aan de slag te gaan. Ze kunnen natuurlijk ook zelf van lego die ze thuis hebben de Chinese muur proberen na te bouwen. Laat in dat geval foto’s zien van de Chinese muur.