Ik was op Madeira en at bij een restaurant bij ons hotel (Quinta do Furao, aanrader!) de allerlekkerste cheesecake met zoete aardappel, dulce leche en noten die je maar kunt bedenken. Die wilde ik natuurlijk thuis ook een keer maken. Hij is zo lekker, dat ik graag het recept van deze cheesecake met zoete aardappel met jullie deel. Maak ‘m zeker en keer! Het lijkt misschien een gekke combinatie, maar het zoete van de aardappel smaakt echt heerlijk. Ik vind deze versie zelfs lekkerder dan de klassieke New York Cheesecake.
Lees ook: Compote van mango met specerijen en kruidencreme
Inhoudsopgave
Cheesecake met zoete aardappel, dulce leche en noten
Op Madeira hebben ze net iets andere zoete aardappels dan wij gewend zijn. Wij kennen ze als oranje aardappels, op Madeira is de zoete aardappel wit. Ze gebruiken de zoete aardappel ook in het typische polo de caco, typisch brood op Madeira. Met veel knoflook, kruiden en boter. Ook heel lekker! Maar dit recept gaat over cheesecake met deze zoete aardappel dus. Wil je meer weten over typisch eten op Madeira, dan raad ik je deze blog aan.
Wat heb je nodig?
Om deze cheesecake met zoete aardappel, dulce leche en noten te maken, heb je eerst en stevige bodem nodig. Deze maken ze meestal met koekjes en ongezouten boter. Je kunt deze bodem van verschillende soorten koekjes maken. Meest gebruikelijk hier is van Bastonjekoeken. Hieronder de hoeveelheden die je nodig hebt bij de verschillende soorten koekjes die je kunt gebruiken voor dit recept.
- 200 gram digestive koekjes – 100 gram boter
- 240 gram theebiscuitjes – 100 gram boter
- 260 gram bastognekoeken – 100 gram boter
Voor de roomlaag met zoete aardappel heb je de volgende ingrediënten nodig. Het is trouwens belangrijk om de zoete aardappel goed te laten afkoelen, anders mislukt de cheesecake.
- 600 gram roomkaas
- 300 gram zoete aardappel
- 180 gram fijne kristalsuiker
- 4 eieren
- 125 gram zure room
- 2 tl vanille aroma
- 1 blikje dulce leche
- amandelschaafsel, cashewnoten en andere noten naar smaak
- een takje verse munt
Zo maak je het
Kook de zoete aardappels en laat afkoelen. Deze heb je pas nodig als je de vulling gaat maken, maar het is handig om ze vooraf klaar te hebben staan. Ze mogen absoluut niet warm in de vulling. Verwarm de oven voor op 150 graden.
Voor de bodem maal je de koekjes fijn met de staafmixer. Smelt de boter op zacht vuur en roer deze door de koelkruimels tot het een plakkerig geheel is. Vet je springvorm in met boter en strooi er wat bloem in tegen het aankoeken. Je kunt de vorm ook met bakpapier bekleden. Stort het koekjesmengsel in de bakvorm en druk stevig aan.
Voor de vulling van de cheesecake klop je de roomkaas en de suiker romig. Voeg de 4 eieren stuk voor stuk toe en zorg dat ze worden opgenomen door het beslag. Voeg de vanille aroma en de zure room toe en mix verder. Pureer de afgekoelde zoete aardappel met de staafmixer en roer door het cheesecake mengsel tot het goed opgenomen is. Giet het beslag op de koekbodem in de taartvorm en strijk glad. Bak ‘m vervolgens een uur lang op 150 graden in een voorverwarmde heteluchtoven.
Zo serveer je de cheesecake met zoete aardappel
Als de taart klaar is zet je de oven uit en de deur van de oven open, maar laat ‘m nog 15 minuutjes staan. Haal ‘m dan uit de oven en laat verder afkoelen. Zodra hij is afgekoeld laat je ‘m in de koelkast nog een paar uur opstijven. Zo wordt ie het mooist. Snijd mooie gelijke stukken van uit de taart en zet ze in een diep bord met een flinke scheut dulce leche. Kruimel de noten en strooi ze over de taart en een klein beetje door de dulce leche. Garneer met een takje verse munt. Smullen maar! Dit gerecht is een heel lekker dessert, maar doet het ook goed op verjaardagen.
Wil je ook naar Madeira?
Boek je vlucht met Transavia, ga naar hotels Quinta do Furao of hotel Casa dos Reis (allebei aanraders!), huur je auto via Sunny Cars en geniet van al het lekkere eten!
Hoi Judith,
Een paar weken geleden ben ik in hetzelfde hotel geweest. Waanzinnige plek, he?
En de cheesecake gegeten. Goddelijk!
Nu kom ik zomaar jouw recept tegen . . . Bizar!
Is dit recept van het restaurant zelf?
Mijn vraag . . . waar haal jij een blikje Dulce de leche vandaan?
Groeten en bedankt voor het delen van je recept
★ *。‿ 。✿★ Karin