Het lekkerste ijs maak je zelf. Dat heb ik deze week wel ontdekt. Door het hete weer had ik ineens de smaak te pakken en maakte ik in 1 week bramenijs, citroenijs, bananenijs en chai ijs. Allemaal even lekker. Gewoon zonder ijsmachine hè, dat is makkelijker dan je denkt. Enige is dat het niet te lang in de vriezer moet, want dan wordt het te hard. Nu kun je dat nog wel oplossen door het even uit de vriezer te laten, zodat het weer wat ontdooit hoor. Maar na zo’n uur of 4-5 is het perfect. In deze blog vind je dus een chai ijs recept. Met slechts 4 ingrediënten, handig toch?
Lees ook: citroenijs met basilicum zonder ijsmachine maken
Inhoudsopgave
Chai ijs recept
Het hoofdbestanddeel van het chai ijs is natuurlijk de chai thee. Ik heb gewoon zwarte Chai thee van de Ikea, maar ze verkopen het ook online. Net wat je wenst. Het wordt in elk geval heerlijk romig en kruidig ijs, alsof je het zo bij de ijssalon vandaan hebt. Perfect dus voor een etentje, na een barbecue in de zomer of gewoon tussendoor.
Wat heb je nodig?
Voor dit chai ijs recept heb je slechts 4 ingrediënten nodig. Het meeste heb je misschien in huis, maar niet alles, dus bereid je goed voor. Zonde als je één van de dingen niet in huis hebt als je er klaar voor bent.
- twee eetlepels zwarte chai thee
- 150 ml gecondenseerde melk
- 300 ml slagroom
- 1 theelepel vanille aroma
- diepvriesbak
- mixer
- ijsschep
Zo maak je het
Om het Chai ijs te maken is het belangrijk om een paar dingen goed vooraf te weten. Ten eerste: gebruik geen water! Het is misschien aanlokkelijk om wat thee te zetten en dit door de slagroom te doen, maar dat werkt niet. Je kunt dan de slagroom niet meer romig kloppen namelijk. Verder moeten alle ingrediënten echt koud zijn. Dus laat je slagroom na het verwarmen echt goed afkoelen en zet nog even in de vriezer voor je het gaat kloppen. Dit is belangrlijk, omdat je het anders niet luchtig krijgt. Als eerste doe je de slagroom in een pannetje en laat je het warm worden, niet koken. Hang er een zeefje in met de losse theeblaadjes, of gewoon zakjes chai thee kan ook. Als je geen klein zeefje hebt, kun je de blaadjes er ook los in doen en dan zeef je het later. Doe de vanille aroma er in en laat afkoelen, met de theeblaadjes er nog in. Als het afgekoeld is zet je het in de koelkast of zelfs vriezer om alle ingrediënten, dus ook de gecondenseerde melk, goed koud te laten worden. Pas daarna mix je het geheel romig. Doe het in een vriezerbak en zet voor 4 a 5 uur in de vriezer.
Chai ijs serveren
Als je ijs ongeveer 4-5 uur in de vriezer heeft gestaan, is je ijs klaar. Haal het er uit en schep er met een ijstang of ijsschep mooie bolletjes van. Serveer in een ijsbakje en garneer met een takje rozemarijn of serveer het ijs met een stukje tarte tatin. Allebei heerlijk!