Van half augustus tot half september beginnen de bramen te rijpen. Ik vind het altijd leuk om dan met de kinderen bramen te plukken en deze te verwerken in een aantal recepten. Standaard maken wij altijd bramentaart, bramencake, bramenpannenkoeken, bramensap, bramenjam en dus ook bramenijs. Sowieso moet je bramen na het plukken binnen 2 dagen verwerken, anders gaan ze rotten en schimmelen. Een dagje in de koelkast bewaren moet lukken. Vries daarna je gemaakte recepten in, zo heb je er langer plezier van. Er werd gevraagd naar het bramenijs recept dat ik meestal gebruikt, dus bij deze.
Lees ook: Vlierbloesemijs zonder ijsmachine
Inhoudsopgave
Bramen plukken
Voor je bramenijs kunt maken moet je natuurlijk bramen plukken. Goed om te vertellen dat het officieel verboden is om bramen te plukken in het wild. Je kunt er zelfs een boete voor krijgen. Nu zal dat niet zo heel snel gebeuren, omdat het plukken van kleine hoeveelheden voor eigen gebruik meestal wel gedoogd wordt. Toch is het slim om, als je weet waar een bramenstruik staat, even uit te zoeken welke regels de betreffende gemeente hanteert. Vooral in het bos wordt soms streng gehandhaafd. Wij plukken de bramen in het park en daar is het voor eigen gebruik toegestaan. Pluk vanaf kniehoogte in verband met plassende honden. Pluk alleen bramen die rijp zijn, dus die gemakkelijk loslaten en donker van kleur zijn.
Bramenijs recep
Het bramenijs recept is redelijk eenvoudig, je moet alleen wel geduld hebben. Het beste is het om, als je het zonder ijsmachine maakt, in de ochtend te beginnen. Je moet het ijs namelijk regelmatig doorroeren. De hoeveelheid die ik hier gebruik is goed voor ongeveer 5 bolletjes ijs. Heb je meer nodig, dan kun je de dubbele hoeveelheid maken.
Dit heb je nodig
Je kunt bramenijs natuurlijk ook met bramen uit de supermarkt maken, maar het is natuurlijk het leukste om ze zelf te plukken. Dit bramanijs recept is met slagroom. In plaats daarvan kun je het ook met mascarpone maken. Net wat je lekkerder vind. Ik heb het allebei geprobeerd en geef toch de voorkeur aan de versie met slagroom.
- 250 verse bramen
- 250 ml slagroom
- eetlepel citroensap
- 50 gram kristalsuiker
Zo maak je het
Zet een ruime bak in de vriezer en laat deze vooraf ijskoud worden. Doe de gewassen bramen (laat ze 10 minuten staan in een bak met water en zout, zo komen eventuele beestjes bovendrijven) in een hoge kom en maal fijn met de staafmixer. Als je graag glad ijs zonder pitjes wil, moet je het daarna door een zeef halen, zodat het pulp achterblijft en je alleen bramensap overhoudt. Ik hou er wel van als er een klein beetje vezels in zitten, dus ik zeef, maar gooi een paar lepels pitjes en velletjes er terug in. Zet het sap op het vuur, samen met het citroensap en de kristalsuiker. Laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Als het klaar is moet het even kort afkoelen. Dan mix je de slagroom er doorheen. Giet het mengsel vervolgens in de bevroren bak en zet het geheel terug in de vriezer. Roer nu elk uur even om met een vork. Het ijs is klaar als het wat lobbig is, maar stevig genoeg om met een ijsboltang bolletjes eruit te scheppen. Maak een ijscoupe met wat bolletjes ijs en bramen of leg een bolletje naast een pannenkoek. Yum! Hoop dat jullie iets hebben aan dit bramanijs recept.