Een blikje ansjovis gebruik je meestal niet helemaal. Er zijn genoeg recepten waarbij je ansjovis nodig hebt. Je koopt dan een blikje ansjovis bij de AH en gebruikt er vervolgens maar hooguit drie. De rest gebruik je niet. Misschien gooi je de overige ansjovis weg, misschien bewaar je het nog een paar dagen in de koelkast, om het daarna weg te gooien. In het kader van voedselverspilling is dat natuurlijk zonde. Daarom in deze blog tips wat je kunt doen als je een blikje ansjovis over hebt.
Inhoudsopgave
Blikje ansjovis over? Dit doe je ermee!
Een blikje ansjovis gooi je vanaf nu dus niet meer weg. Je maakt er een dipsaus mee, een dressing, verwerkt het in een gerecht of je maakt er ansjovisboter van. Voor elk van deze opties heb ik een lekker recept gevonden met ansjovis. Hierdoor kun je het blikje nu altijd helemaal opmaken in plaats van weggooien. Zo gaat er geen eten verloren en draag je een klein steentje bij aan het milieu.
Homemade Anchoïade
Met een blikje ansjovis kun je een heleboel lekkere dipsausjes maken. Één van deze dipsausjes heet anchoïade, en ik vind dat superlekker. Het is heel makkelijk te maken, waarschijnlijk heb je alles er wel voor in huis. Je pureert de overgebleven ansjovis (eventueel vooraf even gebakken, om de smaak wat minder te laten overheersen), samen met een klein teentje knoflook, een eetlepel kappertjes en eventueel nog andere ingrediënten, zoals amandelen, olijven of avocado. Je kunt zelf eindeloos variëren, net wat je lekker vindt. Anchoïade is een geweldige smaakmaker bij de borrel, maar ook als lunch. Ik maak vaak een bord met reepjes paprika, snoepkomkommer, kerstomaatjes en stokbroodjes en gebruik de Anchoïade als dip. Geweldig lekker!
Vitello Tonato als lunch
Heb jij een blikje ansjovis over van het diner en weet je niet wat je ermee kunt? Leg ze in de koelkast, dan blijven ze goed. Maak de volgende dag een Vitello Tonato lunch. Hiervoor koop je plakjes kalfsfricandeau die je op een bord legt. Maak een dressing van 150 gram uitgelekte tonijn, 3 ansjovisfilets, 4 el mayonaise, 2 el crème fraîche en 2 el kappertjes. Leg wat rucola om de kalfsfricandeau heen en gooi de dressing er overheen naar smaak. Top af met wat schijfjes olijf, een paar kappertjes en kerstomaatjes.
Ansjovis boter
Ansjovis boter kun je ook zeer gemakkelijk maken met de overgebleven visjes uit een blikje ansjovis. Om de juiste verhouding te creëren kun je ongeveer aanhouden dat je 5 ansjovisfilets per 150 gram ongezouten boter gebruikt. Doe de boter, de ansjovisfilets, een el kappertjes, een beetje citroensap, 2 el olie (gebruik hiervoor olie uit het blikje ansjovis) en kruiden naar keuze (bijvoorbeeld bieslook, dragon, kervel, peterselie). Pureer alles en proef even of de smaak goed is. Vind je het te zout, doe er dan wat extra boter bij, is het niet zout genoeg, doe er dan een beetje zout en peper in. Ansjovis boter is lekker op brood (bijv met wat groen bij de lunch), bij de borrel met een stokbroodjes bijvoorbeeld of bij een stukje gebakken kabeljauw of zalm.
Bladerdeegkoekjes met ansjovis
Deze zoute koekjes vinden kinderen vaak erg lekker als ze uit school komen. Voor mij is het een heerlijk tussendoortje zo rond 4 uur, als ik trek heb in iets hartigs. Het is heel eenvoudig te maken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat een plakje bladerdeeg ontdooien. Pureer 4 ansjovisfilets met 5 el crème fraîche. Bestrijk het plakje bladerdeeg met het ansjovismengsel. Rol het plakje op en snijd in reepjes van ongeveer 1 cm. Leg op bakpapier op de bakplaat en bak ongeveer 10-15 minuten in de oven. Ook weer een leuk idee met de overgebleven visjes uit een blikje ansjovis!
Heb jij nog een goed recept met ansjovis? Laat het ons weten! Je koop een oa een blikje ansjovis bij de AH.
Ook leuk: er zijn nog veel meer heerlijke recepten op deze blog te vinden!
Waarom ingewikkelde recepten? Beleg een dikke boterham overlangs met 6 halve ansjovisjes, steeds op kleine afstand van elkaar. Snijd tussen de visjes door de boterham in reepjes, en smullen maar.
Het lekkerst met zelfgebakken waldkornbrood, besmeerd met omega 3 bevattende margarine.