Het is weer maart, het moment dat heel Nederland de belastingaangifte 2019 kan doen over het voorgaande jaar. Nu heb ik als ondernemer een boekhouder die dat voor mij regelt. Hij vraagt altijd uitstel aan, zodat mijn aangifte meestal
Inhoudsopgave
Waar moet je aan denken bij de belastingaangifte over 2019?
Er zijn twee belangrijke data die voor je belastingaangifte over 2019 moet onthouden. Voor 1 april aangifte doen, betekent voor 1 juli je definitieve aanslag. Vooral heel lekker als je verwacht dat je geld terug krijgt. Helaas val ik niet in die groep, dus ik heb iets minder haast 🙂 Vraag je geen uitstel aan, dan moet je zeker voor 1 mei in actie komen. Zet die data dus op de kalender, dan voorkom je een boete.
Leuker kunnen we het niet maken….
Dat zeggen ze dan hé, bij de belastingdienst. Daardoor staat je online aangifte al helemaal voor je ingevuld, handig toch? Zo wordt de belastingaangifte 2019 opeens een stukje minder ingewikkeld dan je denkt. Het loont echter toch wel de moeite om alles goed na te lopen, want een foutje is zo gemaakt, ook door de belastingdienst. Het meeste wat je moet invullen vind je op je jaaropgaaf, die je in het eerste kwartaal 2019 van je werkgever krijgt.
Aftrekposten
Er zijn allerlei aftrekposten die ervoor zorgen dat je minder hoeft te betalen of dat je misschien wel geld terug krijgt na de belastingaangifte 2019. Het gaat dan globaal om hypotheekrente aftrek, persoonsgebonden aftrek (studiekosten, zorgkosten, enz), reiskosten openbaar vervoer (mits je werkgever dit nog niet vergoedt) en lijfrente aftrekkosten. Als je daar meer over wil lezen raad ik je aan deze website van de belastingdienst te raadplegen. Daar staat precies uitgelegd in welke gevallen je wat mag aftrekken.
Spaargeld of beleggingen
Heb je flink wat spaargeld op de bank staan, of gunstige beleggingen? Daar betaal je ook belasting over. Maar, bij de belastingaangifte 2019 wel minder dan vorig jaar. De belasting op inkomsten uit sparen en beleggen (box 3) is namelijk verlaagd. Is je vermogen €30.000 of minder als je single bent, of €60.000 als je een partner hebt, dan betaal je geen belasting. Heb je meer vermogen, dan betaal je 0,60% over dat bedrag. Valt nog best mee toch?
Belasting betalen over je eigen woning
Wie een koophuis heeft, moet ook belasting betalen over de WOZ waarde. Dat is ongeveer 0,7%. Best balen als je net als bij ons huis maarliefst een 60.000 euro hogere WOZ waarde had dan het jaar ervoor 🙁 Die 0,7% moet je dus bovenop je inkomen tellen. Het is niet anders, maar dat gaan wij natuurlijk wel merken bij de belastingaangifte 2019. Gelukkig betekent het ook dat ons huis nog steeds flink stijgt in waarde, dat is natuurlijk altijd een fijn idee.
Alimentatie
Wie gescheiden is en alimentatie betaalt mag dat bij de belastingaangifte 2019 nog gedeeltelijk aftrekken. Dit jaar is dat nog bijna 52%, helaas voor de mensen die in deze situatie zitten wordt dat de komende jaren wel minder. Gelukkig heb ik daar niks mee te maken, dat houdt het voor mij lekker overzichtelijk.
Ondernemers
Ben je net als ik naast in loondienst ook nog eigen ondernemer? Dan betaal je natuurlijk nog flink wat belasting over de inkomsten uit je eigen bedrijf. Wie verstandig is, zet dat het hele jaar door alvast apart. Ik heb in mijn ING app een apart mapje aangemaakt waar ik van elke betaalde factuur de BTW in zet en een apart mapje waar ik het gedeelte wat ik aan inkomstenbelasting moet betalen in zet. Zo kom ik aan het einde van het jaar, bij de belastingaangifte 2019, niet voor verrassingen te staan. Doe je dat niet, dan wordt het een uitdaging om dat best wel enorme bedrag ook meteen ophoesten. Er zijn natuurlijk ook allerlei extra aftrekposten voor ondernemers. Ik heb daar mijn boekhouder voor, maar als je die niet hebt geeft de website van de belastingdienst prima informatie over wat je als aftrekpost mag opvoeren.