Ik haal zelf altijd de term pepernoten en kruidnoten door elkaar, maar voor de titel van deze blog schrijf ik het goed: arretjescake met kruidnoten. Alhoewel het in de volksmond van mij ook arretjescake met pepernoten mag heten hoor. Hoe dan ook, ik schreef laatst een blog met het recept van de ouderwetse arretjescake van oma en daar kwamen veel leuke reacties op. Iedereen kent het wel van vroeger, zo leuk. Een lezer tipte mij dat het ook de moeite waard was eens arretjescake met kruidnoten te maken en dat probeerde ik. Ik ben overtuigd: dit recept is uitermate geschikt rondom de sinterklaas.
Inhoudsopgave
Wat is arretjescake ook al weer?
Arretjescake is een no bake recept, het hoeft dus niet in de oven. Het werd vroeger veel gemaakt. Als je de precieze achtergrond wil weten, raad ik je aan even door te klikken naar mijn blog met het recept van Arretjescake, want daar heb ik het helemaal in uitgezocht. Deze variant is extra lekker in de sinterklaastijd en heel leuk om op woensdagmiddag of in het weekend met kinderen te maken. Kunnen ze de week erna af en toe en stukje mee naar school nemen als verrassing. Of je zet het klaar met een warme chocolademelk als je naar de sinterklaasoptocht bent gaan kijken. Hoe dan ook: arretjescake met kruidnoten is een echte traktatie die heel goed past als sinterklaas in het land is!
Arretjescake met kruidnoten
Zoals gezegd zijn er niet veel ingrediënten nodig om Arretjescake te maken. Bij het originele recept stond dan ook: in een wip te maken zonder oven.
- 250 gram roomboter
- 200 gram (bruine) basterdsuiker
- 50 gram cacao
- 200 gram kruidnootjes (of pepernoten, net wat je zelf het lekkerste vindt)
- 3 eetlepels melk (in het originele recept staat 1 a 2 eieren, maar dit kun je dus vervangen door melk)
Zo maak je arretjescake met kruidnoten
Smelt de boter op zachtjes tot het helemaal gesmolten is. De cacao en de suiker roer je door elkaar. Dan gaan er 3 eetlepels melk bij en doe alles bij de boter. Roer goed door tot het een gelijkmatige geheel is geworden. Breek de kruidnootjes of pepernoten in kleine stukjes (of vermaal tot kruimels in de keukenmachine, maar dit ziet er iets minder mooi uit). Doe de kruidnoten door de massa en giet in een cakevorm of een kleine taartvorm. Zet het geheel in de koelkast en laat gedurende 2 uur opstijven. Daarna kun je de cake uit het cake- of kaartblik halen. Dit doe je zoals je dat ook zou doen met een pudding: even onder de warme kraan houden.
Opdienen
Snijd de arretjescake met kruidnoten in kleine stukjes en serveer met een lekkere kop warme chocolademelk. Pak er een mooi sinterklaasboek bij en lees de kinderen gezellig voor onder het genot van de warme choco en de arretjescake met pepernoten. Sinterklaassfeer to the max!