Antisfiga, de rode gelukshoorn van Procida

antisfiga gelukstouwtjesProcida is het eiland van de citroenen èn de Antisfiga, de rode gelukshoorn. Toen ik op het eiland verbleef zag ik overal deze “rode pepertjes” bij de toeristische winkels. Aan kettingen, sleutelhangers, magneetjes, touwtjes, in allerlei vormen kwamen ze voorbij. In één van de winkeltjes vroeg ik eens wat deze rode pepers betekenden. De mevrouw zei direct: no no, it’s no pepper! It’s luck! Eenmaal thuis besloot ik de achtergrond van deze rode hoorntjes eens te zoeken. Misschien ben jij in Napels of Procida ook deze rode snuisterijen tegengekomen en ga je op zoek naar de betekenis? Dan kom je terecht op deze blog, want ik ben erin gedoken en leg het hier precies uit wat de betekenis en achtergrond is van Antisfiga, de rode gelukshoorn van Procida.

Antisfiga, de rode gelukshoorn van Procida

Procida ligt op slechts 40 minuten varen van Napels, het is dan ook niet zo gek dat de traditie van de Napolitaanse gelukshoorn is overgewaaid naar het eilandje voor de kust. Vooral in Napels, maar dus ook op Procida vind, je deze gelukshoorn op elke hoek van de straat. Het is met recht een leuk souveniertje om mee naar huis te nemen, in welke vorm dan ook, maar dan ook leuk als je het verhaal erbij kunt vertellen. Zelf nam ik voor mijn dochter een kettinkje mee. 

De geschiedenis van de Napolitaanse gelukshoorn

Om echt te begrijpen waarom de Napolitaanse hoorn geluk brengt, moeten we teruggaan naar de prehistorie. Wat in Napels een echte herkenbaar iets is uit de cultuur, is verbonden met de holbewoners van 3500 v. Chr. In die tijd was het namelijk gebruikelijk om de hoorns van gedode dieren bij de ingang van de grot op te hangen, als symbool van kracht en bescherming. Een manier om te pronken met kracht en respect te eisen voor iemands daden.

Antisfiga, de rode gelukshoorn van Procida

Eeuwenlange traditie

Een traditie die door de jaren heen is blijven bestaan. Niet alleen in Italië trouwens, ook de Vikingen gebruiken hun hoorns op de helmen om mee te pronken. Zo begonnen de mensen, geïnspireerd door de grote daden van de leiders, de eerste gelukshoorns te bouwen met arme materialen zoals terracotta of hout. Volgens de legende vertegenwoordigt de Napolitaanse hoorn trouwens zelfs de fallus van Priapus, de god van de welvaart, die de Grieken beschouwden als een beschermer tegen pech. Deze verklaring zou plausibeler kunnen zijn dan aanvankelijk werd gedacht. In de opgravingen van Pompeii en Herculaneum zijn zelfs verschillende van dit soort symbolen gevonden.

Welke hoorns zijn echte geluksbrengers?

Niet alle hoorns zijn echter geluksbrengers. Om echt te werken moet de Antisfiga specifieke kenmerken hebben. Dit zijn in het Italiaans: Tuosto, stuorto en ponta, wat zoveel betekent als: stijf, krom en met een punt. Verder moet het met de hand zijn gemaakt om de positieve energie van de vakman uit te dragen (wat veel toeristische snuisterijen dus niet zijn), moet het rood zijn, zoals de kleur van bloed en het allerbelangrijkste: je moet het cadeau krijgen en mag het niet voor jezelf kopen. Doe je dit wel, dan verliest het zijn beschermende functie. 

Activeren van de geluksfunctie

Alleen een Antisfiga cadeau doen is niet genoeg, de ontvanger moet ‘m òòk nog activeren. Dit doe je door in je open handpalm van je linkerhand te prikken met de punt van de hoorn. Mocht de punt ooit breken, schrik dan niet. Volgens de legende zijn alle negatieve energieën dan in de punt verzameld, waardoor deze afbreekt. 

Antisfiga, geen rode peper maar gelukshoorn Napels

 

Vorig artikelKinderen voor kinderen “Twee minuten stilte” bevrijdingsdag lied
Volgend artikelWat kost 5 dagen Procida?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in