Alles wat je moet weten over de Nieuwjaarsduik

Als je in Nederland woont heb je er zeker van gehoord: traditioneel wordt het nieuwe jaar gevierd op 1 januari met een heuse Nieuwjaarsduik. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen en welke voorbereidingen tref je als je mee gaat doen aan een Nieuwjaarsduik? En waar bij jou in de buurt kun je een Nieuwjaarsduik doen? Alles wat je moet weten over de Nieuwjaarsduik vind je in deze blog.

Lees ook: Nieuwjaarsduik Scheveningen

Alles wat je moet weten over de Nieuwjaarsduik

Ik zal eerlijk bekennen: ik heb nog nooit een Nieuwjaarsduik gedaan. Echt niet. Ik heb het me wel al een aantal keer voorgenomen, maar als het dan eenmaal zover was had ik toch weer allerlei smoesjes. Waarvan er eentje meestal is dat het te koud is. Zelfs als dat voor deze tijd van het jaar best meevalt. Toch staat het doen van de Nieuwjaarsduik nog steeds op mijn bucketlist, dus een keer zal het er wel van komen.

aankomst op het strand voor de nieuwjaarsduik

Waar komt de traditie van de Nieuwjaarsduik vandaan?

Wie denkt dat de traditie van Nieuwjaarsduiken in Nederland verzonnen is, heeft het mis. Van origine komt de Nieuwjaarsduik uit Canada. Daar bestaat het al sinds 1920 en wordt het de Polar Bear Plunge genoemd. In het begin nog klein, maar inmiddels ook uitgegroeid tot een groot evenement waarbij duizenden mensen op de eerste dag van het jaar het water van English Bay bij Vancouver in duiken. Dat water is in Canada echt ijskoud!

rij kurhaus nieuwjaarsduik

De Nieuwjaarsduik in Nederland

De nieuwjaarsduik is in Nederland in Scheveningen ontstaan in 1965. Één van de initiatiefnemers hiervan is Jan van Scheijndel. Hij was professioneel marathonzwemmer en hij zwom onder andere het IJsselmeer, het Kanaal en het meer van Loch Ness over. Op 1 januari 1965 ging Jan met een aantal anderen de Noordzee in bij Scheveningen. De eerste jaren na 1965 was dit nog betrekkelijk rustig, maar in de jaren negentig nam de Nieuwjaarsduik een vlucht in populariteit met het hoogtepunt tijdens het Millennium in 2000. Toen deden zelf 10.000 mensen mee! Het was toen een graad of 6 buiten en in het water een graad of 5. In 1960 was er ook al een Nederlandse Nieuwjaarsduik, die was toen in Zandvoort.

Welke voorbereidingen tref je voor een Nieuwjaarsduik?

Er zijn natuurlijk een aantal zaken waar je aan moet denken voor je een Nieuwjaarsduik gaat nemen. Als eerste zoek je vooraf uit waar je gaat duiken. Op de website van Unox kun je bijna alle locaties vinden waar een Nieuwjaarsduik zal zijn. Vervolgens tref je de volgende voorbereidingen:

  • zet de tijd van inschrijving in je agenda
  • zet je wekker voor 1 januari vast op tijd
  • bedenk of je in goede conditie bent om zo’n duik te maken
  • leg een tas klaar met zwemkleding en droge en warme kleding
  • ga in de weken er voor alvast regelmatig koud afdouchen
  • ga eventueel een keer proefduiken
  • zorg voor een goeie warming-up (dit wordt op veel plekken gezamenlijk gedaan)
  • ga geleidelijk het water in, spring niet in 1 keer
  • ga niet kopje onder en houd je muts op
  • blijf doorademen en probeer te ontspannen
  • ga niet langer dan 3 minuten het water in, korter mag ook
  • als je voelt dat je te koud wordt en je spieren verstijven, ga dan direct uit het water
  • direct na de duik droog je je af en doe je warme kleding aan

strand vol oranje unox mutsen

Waar moet je rekening mee houden tijdens de Nieuwjaarsduik?

Afhankelijk van de temperatuur van het water en de omgeving, zal het best heel fris zijn als je naar het water loopt en als je er in gaat. Houdt er rekening mee dat het dus echt heel koud is en je spieren kunnen verstijven. Als je op een moment merkt dat je je minder goed voelt, verlaat dan direct het water en ga je aankleden. Het kan erg druk zijn, dus zorg dat je op tijd bent en mee kunt doen.

rennen naar zee nieuwjaarsduik

Hoe gaat een nieuwjaarsduik in z’n werk?

Je moet je inschrijven voor de Nieuwjaarsduik. Op sommige plekken is dat gratis, maar meestal moet je daar iets voor betalen. In Scheveningen is dat €3, waarbij €1 naar een goed doel gaat. De inschrijving gebeurt ter plekke. Er kunnen maximaal 10.000 mensen meedoen, dus zorg dat je op tijd bent. Vol = Vol!  In Scheveningen in het inschrijven nabij de Pier (achter het Kurhaus) en meestal om half 11 ‘s morgens. Daarna kunnen alle deelnemers zich omkleden in een speciale tent. Om kwart voor 12 is er dan een gemeenschappelijke warming-up, waarbij de spieren los worden gemaakt, zodat iedereen voldoende geactiveerd het water in gaat. Om 12 uur is de duik! Voor alle exacte details verwijs ik je door naar de website van Unox. Wil je niet deelnemen aan de duik, maar wel naar dit spektakel kijken? Dat kan, je moet dan wel achter het hek of lint blijven.

grote tent omkleden nieuwjaarsduik

Hoe gaat het verder na de duik?

Na deelname aan de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen ontvang je een goodybag met een traditionele Unox muts, een herinneringsvaantje en het jubileum ‘Terugblik’, een blik erwtensoep uitgevoerd als speciale editie ter gelegenheid van de duik. Op andere plekken in Nederland krijg je soms hetzelfde, soms alleen de muts en soms iets anders. Natuurlijk kun je je direct weer aankleden na de duik. Er worden foto’s gemaakt door een fotograaf, die kun je na afloop op de website van Unox weer terugvinden.

erwtensoep eten unox nieuwjaarsduik

Wie sponsort de Nieuwjaarsduik?

Sinds 1998 worden in Nederland de Nieuwjaarsduiken gesponsord door Unox. Zij zorgen ervoor dat alle deelnemers de inmiddels bekende oranje Unox-muts ontvangen. Deze muts is er ook voor de veiligheid: als er een muts achterblijft in het water wordt er meteen alarm geslagen, want dan is er mogelijk iemand in de problemen gekomen. Bovendien houdt de muts je hoofd warm, want de meeste warmte van je lijf verlies je via je hoofd. Daarom hebben babytjes ook altijd een mutsje op. Er zijn veel vrijwillers op de been voor Unox, zij zorgen voor erwtensoep en oliebollen bij het evenement. Ook krijgt iedereen een certificaat mee naar huis. Er zijn altijd reddingsmedewerkers bij het evenement aanwezig.

Vorig artikelFree printable spel Oud & Nieuw
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #207
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in