9 x wat je kunt doen met vlierbloesem

vlierbloesemHet is weer vlierbloesemtijd! Niets leuker dan met de kinderen het bos in om vlierbloesem te plukken. Plastic tas mee, een schaar en lekker aan de slag in de beschutting van het bos. Vlierbloesem herken je aan de witte schermen. Pluk ze alleen als de bloemetjes helemaal open zijn. Bloesem die niet open is, kun je beter laten hangen, die is niet bruikbaar. Schud de bloemen goed uit voor je ze in de tas doet, zo vallen insecten er uit. Met goed gevulde tassen keer je huiswaarts. Maar dan? Hoe verwerk je die grote hoeveelheid bloemen? Hier 9 x wat je kunt doen met vlierbloesem.

  1. Maak vlierbloesemlimonade. Dit heb ik zelf al vaak gedaan en het is heerlijk. Ik gebruik meestal dit recept, dat bevalt mij goed. Soms gebruik ik steviadruppels in plaats van suiker, dat scheelt weer calorieën en koolhydraten. Vooraf zet ik de vlierbloesem even in het water om de insecten eruit te krijgen. Ik zeef het water daarna en ga het dan pas verwerken. Dit gaat wel iets ten koste van de smaak, je kunt het zeven en wassen ook na het maken van de siroop doen.
  2. Vlierbloesempannenkoeken zijn hier ook elk jaar weer een succes! Maak het van kant en klare mix, of maak zelf mix van zelfrijzend bakmeel, ei en melk. Knip de bloemetjes zo dicht mogelijk bij de steel af, de stelen zijn namelijk niet lekker. Strooi door het beslag en bak de pannenkoeken in de koekenpan. Bestrooi met poedersuiker.
  3. Vlierbloesem kokosmakronen kun je eenvoudig maken met dit recept, wat ik al eerder publiceerde (glutenvrij!). Strooi ongeveer een kopje afgeknipte vlierbloesem door het deeg heen en let op dat ze niet te lang in de oven gaan, anders verbranden de koekjes. Ze zien er superleuk en vrolijk uit en smaken heerlijk zomers!
  4. Vlierbloesembeignets zien er feestelijk uit. Maak ze klaar als verrassing voor de kinderen na school of serveer ze dit weekend als je bezoek krijgt bij de thee of koffie. Let op: de stelen zijn niet lekker, die gebruik je dus alleen om te serveren, maar kun je niet eten. Het recept is makkelijk te maken. Serveer met mooie servetten en een kop thee, of eventueel een glas bubbels.
  5. Aspergesalade met vlierbloesem. Ik ben zelf geen fan van asperges, maar ben je dat wel, dan zul je van deze salade zeker genieten. De vlierbloesem geeft een aparte smaak aan de salade en combineert heel goed met de aspergesmaak. En een chardonnay, natuurlijk!
  6. Gegrilde tongfilet met langoustines en gefruite vlierbloesem is eveneens een heerlijk gerecht voor het avondeten. Je moet wel een visliefhebber zijn, maar dan is het wel echt een plaatje op je bord en superlekker!
  7. Mijn old time favorite is vlierbloesemijs. Ik maakte het al meerdere malen zonder ijsmachine, en dat ging prima. Met ijsmachine gaat het natuurlijk nog makkelijker, dus wie zo’n ding in huis heeft kan die gebruiken. Ik gebruik altijd het recept van Rozemarijn, wat ze me een keer tipte op twitter.
  8. Vlierbloesemjam is ook leuk en makkelijk om te maken, combineer het dan met een andere fruitsoort, zoals kruisbessen (in deze tijd vaak al te koop bij de groenteboer) of met aardbeien. Kinderen vinden jam maken vaak ook heel leuk!
  9. Vlierbloesemcake is ook makkelijk met kinderen te maken. De bloemetjes zijn een leuke verrassing in de plakjes cake en cake vinden de meeste kinderen lekker. Zelf gooi ik het ‘s morgens ook door de havermoutpap. Mmm!
Elderflower juice and all the ingredients
Elderflower juice and all the ingredients

 

Vorig artikelInterview met een travelblogger: Reisjunk Greg
Volgend artikelVaderdag … zucht!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

3 REACTIES

  1. leuke ideeen!

    ik frituur ze meestal;’trosje’ in een simpel tempura/bloempapje hangen, even goed uit laten lekken (en uit elkaar schudden zodat het een mooie wijde tros wordt met maar een dun laagje beslag) en dan frituren. Echt heel lekker, en ziet er erg mooi uit

  2. Ik zou het linkje naar het recept van de siroop net weer opzoeken, kom ik erachter dat het niet meer werkt.. En, zo stom, zelf nergens opgeslagen natuurlijk. Heb jij toevallig dit specifieke recept nog ergens staan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in