De laatste dag van het jaar komt er aan. Ook dit feest is voor kinderen een mijlpaal waar ze naar uitkijken. Meestal duurt zo’n dag lang: ze worden ’s morgens wakker, weten dat er vanalles gaat gebeuren, maar moeten nog wachten tot ’s avonds. Dat valt niet mee als je klein bent en nog weinig tijdsbesef hebt! Daarom 9 tips om met kinderen te doen op Oudejaarsdag.
Inhoudsopgave
9 tips om te doen met kids op Oudejaarsdag
Het valt, met name voor de wat jongere kinderen, niet mee om overzicht te houden op zo’n dag. Ze hebben vaak nog onvoldoende tijdsbesef en stuiteren de hele dag door, omdat ze wachten tot het feest begint. De vraag: “mama, hoe lang duurt het nog?” zal waarschijnlijk zo’n 20 keer gesteld worden. Daarom is de eerste tip heel belangrijk.
1. Maak een planning
Begin de dag rustig met het maken van een planning. Hoe laat maken we alles klaar? Waar zetten we het neer? Wie doet wat? Zeker wat oudere kinderen (vanaf ongeveer 7 a 8 jaar) kunnen dit al goed. Voor de jongere kinderen kun je eventueel klokjes tekenen, die ze steeds kunnen vergelijken met de echte klok.
2. Photoboot
Leg spullen klaar voor een Oudejaarsdag Photoboot. Verkleedkleren, gekke hoeden, snorren op stokjes enz. Maak samen met de kinderen een hoekje in de kamer waar je de foto’s kunt maken met een grappige achtergrond. Denk aan gekleurde doeken, muurstickers, een grote fotolijst gemaakt van karton enz. De kinderen kunnen helpen met de voorbereidingen.
3. Leer de kinderen Happy Newyear van Abba
Happy Newyear van Abba is een echte klassieker. Wij draaien ‘m ieder jaar keihard als het middernacht is. Kinderen vinden dit ook vaak leuk om mee te kunnen zingen. Oefen het dus overdag alvast een paar keer en leer ze de tekst van het refrein. Zelfs jonge kinderen kunnen dat, op hun eigen manier, zich best eigen maken. Leuk om samen te zingen!
4. Oliebollen halen
Bak oliebollen, of haal ze bij een oliebollenkraam. Je bent dan meteen even lekker buiten, maak er gelijk een wandelingetje van. Kunnen de kinderen mooi even uitrazen en ze kunnen zelf kiezen welke olieboel ze het lekkerst vinden. Als je weer terug bent, hebben ze alvast een oliebol verdiend.
5. Bubbels maken
Maak een bubbelige kinderdrank met bijvoorbeeld Jip & Janneke champagne of 7-up. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, een paar druppels siroop mengen met de bubbels is soms al genoeg. Leg er wat fruit in voor een feestelijk effect en zet er papieren parapluutjes in. Zet de drankjes vast klaar in de koelkast voor ’s avonds.
6. Invulkaart over het jaar
Vul deze free printable met karton achtergrond of met witte achtergrond(ontwerp van Blitzontwerpt in opdracht van Hip & Hot) in met vragen over het jaar. Leuk om dit ieder jaar in te vullen en dan bij elkaar te binden als een boekje van alle jaren. Je vindt er vragen als: wat is je favoriete kleur, wie is je beste vriend(in), wat is je leukste herinnering van dit jaar en wat is je stomste herinnering van dit jaar?
7. Nep-vuurwerk maken
Maak nep-vuurwerk van wc-rolletjes die je versiert en vult met rijst. Zo kunnen ze af en toe lekker lawaai maken. Spreek tijden af waarop dit mag en ook wanneer ze de lawaaimakers op de kast moeten leggen.
8. Maak je mooi voor het oudejaarsfeest
Kleed je mooi aan. Zorg voor een prachtige jurk of een mooi overhemd voor iedereen, glitters in het haar, zilveren linten voor de meiden en een stropdas of strik voor de jongens. Kinderen houden ervan om zich mooi te maken. Zeker meisjes kunnen zo een uur tutten op haren, (kinder) make-up en mooie kleren.
9. Hapjes klaarmaken
Op het laatst zet je de hapjes klaar met de kinderen. Alleen de hapjes die even kunnen blijven staan hoor, geen toastjes smeren die slap worden. Dat is niet meer lekker. Maar kinderen vinden het heerlijk om hapjes klaar te maken. Op internet zijn genoeg lekkere en gezonde hapjes te vinden. Je kunt de kinderen ze ook zelf laten uitkiezen en grotere kinderen kunnen misschien zelfs de boodschappen ervoor doen.
Fijne oud & nieuw gewenst voor iedereen!