8 tips om muggenbulten te voorkomen.

Niet iedereen heeft er last van. Sommige mensen zijn simpelweg niet interessant voor deze irritant zoemende steekbeestjes. Ik helaas wel. Als ik met 6 mensen in een kamer vol muggen zit, word ik 25 keer gebeten en de rest hooguit één keer. Blijkbaar ben ik een enorm lekker hapje. Voor muggen dan hè. Het schijnt te komen door de geur. Die schijnt niet te maskeren te zijn door parfum of bodylotion. Dankzij een muggen-allergie hebben de muggenbulten die ik krijg ook vaak een diameter van 10 cm ipv 1cm.

Ik besloot eens wat research te doen. Er moeten toch tips en trics zijn om de kans op muggenbeten tot een absoluut minimum te reduceren?

1. Zorg dat in je omgeving zo min mogelijk stilstaand water is. Gooi kleine laagjes in de zandbak, emmertjes of een dakgoot weg. Ga niet kamperen in de buurt van een meer of riviertje. Blijf uit de buurt van water. In water leggen muggen hun larven in de zomer. Op deze manier voorkom je dat er veel muggen in je buurt komen.

2. Zorg in je tuin of op je balkon voor de volgende planten: munt, kattenkruid en goudsbloem. Muggen houden niet van de geur van deze planten. Met de muntblaadjes kun je je armen en benen ook insmeren, maar doe dit niet met goudsbloem, die laat nare vlekken op de huid achter.

3. Zorg voor wind. Echt, muggen hebben een hekel aan wind. Koop een grote ventilator en zet deze in je slaapkamer, woonkamer of in je tuin als je daar ‘s avonds wilt zitten in de zomer. Muggen blijven weg als het waait.

4. DEET. Dit middel is het enige wat wetenschappelijk bewezen werkt. Voor even. Zie dit artikel op nu.nl waar staat dat uit onderzoek bleek dat de muggen na enkele uren wennen aan DEET en zich niet meer laten wegjagen. Dat heb ik zelf op vakantie ook ervaren. Ik had me op de camping ingesmeerd met DEET, omdat we de tent aan het opzetten waren en het wemelde van de muggen. Desondanks had ik de volgende dag toch 7 muggenbulten. Let op: DEET werkt dus wel een poosje, maar is niet zo gezond. Vermijd contact met het gezicht en gebruik het niet als je zwanger bent.

5. Een klamboe is een handig tegen muggen. Hang ‘m om je bed heen of hang ‘m buiten op boven je loungebank. Zo kun je ‘s avonds toch lekker buiten zitten op een zwoele zomeravond. De muggen kunnen lekker niet bij je!

6. Horren, zorg dat je voor al je ramen horren hebt en doe ze consequent dicht als je een raam open zet. Zo kunnen muggen niet binnenkomen.

7. Lichte kleding. In de zomer zit je meestal in een korte broek en een t-shirt. Zo is er veel lichaamsoppervlak waar de mug je kan steken. Ooit bezocht ik in Canada een museum waar een onderzoek liep naar muggen. Daar was een aquarium vol muggen. In het aquarium lag een donkere lap en een witte lap. Het was heel opvallend dat bijna alle muggen op de donkere lap zaten. Muggen houden dus van donkere kleding. Nu je dit weet, zorg je dus voortaan voor witte kleding om de zomeravond door te komen! En nog slimmer is het om een fijne lange witte rok of broek (van linnen?) en een blouse met lange mouwen aan te trekken. Luchtig, en minder oppervlak om je te steken. Alleen je handen, voeten en hoofd is dan nog een plek die ze kunnen vinden.

8. Een muggenlamp schijnt ook te werken. Dit heb ik niet zelf uitgeprobeerd, maar een vriendin van mij zegt dat het goed werkt. Deze muggenlamp geeft een blauw UV licht af dat muggen (en andere insecten) lokt. Zodra ze in de buurt komen van de lamp, worden ze geëlektrocuteerd.

Tot slot: alle vage tips als citronellakaarsen, geluidsdingen die je in het stopcontact moet steken enz werken niet. Allemaal slimme marketingtrucs van de verkopers, maar nul effectief. Trap daar dus niet in! Ik heb in dit artikel alleen gebruik gemaakt van informatie uit wetenschappelijke artikelen of eigen ervaring (en die van een vriendin).

Vorig artikelDe favorieten van…Renske de Gee
Volgend artikelDIY pennenbak
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in