7 tips om je kerstboom langer goed te houden

kerstboom goed houden
fotocredit @mylifemystorynl

Ik heb een allergie voor dennennaalden. Als ik een echte boom in huis heb, ben ik wekenlang aan het niezen. Bij aanraken krijg ik eczeem. Ruim 6 jaar geleden ben ik dus gestopt met het nemen van een echte kerstboom. Of ik het mis? Soms wel… Vooral die heerlijk kerstige dennengeur als je binnenkomt. Dat mis ik. Een spray met dennengeur vangt dat niet op. Daar ga ik ook van niezen… Maar voor wie wel een echte kerstboom neemt heb ik 7 tips om je kerstboom langer goed te houden.

Dennennaalden

Waar ik niet rouwig om ben sinds ik geen echte boom meer heb, is het gebrek aan vallende dennennaalden. Het goed houden van een kerstboom is namelijk een behoorlijke kunst. Die naalden vond ik vaak in de zomer nog terug. Ik werd gek van de zooi op de grond. Zeker met kinderen en huisdieren is dit verre van fijn. Daarom deed ik een klein onderzoekje om tips te vinden om je kerstboom langer goed te houden. Ik deel ze met jullie, doe er je voordeel mee!

7 tips om je kerstboom langer goed te houden

Voor wie wel een echte kerstboom in huis heeft, heb ik wat tips gevonden die je kunnen helpen om de kerstboom lang goed te houden en er optimaal van te kunnen profiteren.

  1. neem een kerstboom met kluit, zet in een pot met aarde en geef deze elke dag ongeveer een halve liter water. De kluit moet vochtig zijn, het beste is een kerstboom die in de pot is opgekweekt en die je dus in de pot koopt.
  2. laat de kerstboom in huis acclimatiseren voor je ‘m opzet.
  3. zet de boom niet bij de verwarming, niet op de tocht en niet in direct zonlicht.
  4. zet de boom op een lichte plek.
  5. gebruik geen nepsneeuw.
  6. zorg dat je verlichting gebruikt die niet te heet wordt en gebruik niet teveel verlichting.
  7. Zorg dat het niet te droog is in huis. Lucht regelmatig, zet eventueel wat bakjes met water in huis neer en zet de verwarming niet te hoog.

Overwinteren

Wil je na de kerst je boom laten overwinteren? Laat ‘m dan eerst weer even wennen aan de koudere omgeving door ‘m in een schuurtje te laten acclimatiseren. Zet de boom daarna meteen in de grond, liefst met pot en al. Het is belangrijk dat de wortels niet zullen bevriezen. Als het echt koud wordt, probeer de boom dan tegen bevriezing te beschermen door bijvoorbeeld hooi rondom de stam te plaatsen.

Met deze tips zul je langer plezier hebben van je kerstboom, maar denk niet dat je nergens naalden zult vinden. Het is heel normaal dat een dennenboom dagelijks naalden verliest, dus helemaal voorkomen kun je dit niet!

Wat heb jij? Een echte kerstboom of een kunstboom?

sfeervol kerstboom

Vorig artikelColumn Syl: kerstballen
Volgend artikelDe mooiste verhalen rond Kerstmis
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in