Er zijn van die dingen over sieraden die je soms niet weet. Zo las ik een keer over 925 zilver, en eerlijk gezegd had ik geen idee wat het was. Dus ik zocht het op, en zo ontdekte ik nog meer grappige dingen over sieraden. Van die dingen die je best eens nodig kunt hebben, of die gewoon handig zijn om te weten. Daarom vandaag: 5 weetjes over sieraden.
Inhoudsopgave
5 weetjes over sieraden
Elke vrouw houdt van sieraden, maar iedereen heeft zijn eigen stijl. Bij de sieraden van Trendjuwelier vind je altijd wel iets dat bij jou past. Gelukkig maar, want we zijn immers niet allemaal hetzelfde. Toch zijn er wel wat algemene wetenswaardigheden die handig zijn om te weten over sieraden als je ze regelmatig koopt of draagt. We beginnen met de lengte van een armband.
Hoe lang koop je een armband?
Toevallig was ik recent mijn eigen prachtige armbandje met Zeeuwse knop verloren in IJsland. Daar baalde ik flink van, het was een bijzonder cadeau. Gelukkig keerde de verzekering een deel uit en kon ik een nieuwe kopen. Moest ik wel weer in overleg met de juwelier over het formaat. Ik leerde dat een armbandje eigenlijk het beste zo’n 1 a 2 cm langer dan je polsomtrek moet zijn. Handig om te weten! Je meest dus je pols met een centimeter en daar tel je 1 of 2 cm bij op.
925 zilver
Als je iets van zilver koopt, zie je daar vaak een stempeltje in met 925. Ik heb eigenlijk nooit geweten wat het betekende, maar nu weet ik het. Puur zuiver zilver (999) is een superzacht metaal, eigenlijk te zacht om er sieraden van te maken. Daarom wordt het vermengd met andere metalen, meestal koper, om het duurzamer en harder te maken. Een mengsel van 925 bestaat uit 92,5% zilver en 7,5% koper (of ander metaal). Door het koper gaat het soms wel oxideren (verkleuren).
RVS
Roestvrijstaal of stainless steel kan tegen corrosie en vlekken en je hoeft het nauwelijks te onderhouden. RVS werd populair tijdens de art deco periode, vooral vanwege het weinig onderhoud. Wist je dat het ook 100% recyclebaar is? Er zijn wel 150 soorten RVS, maar ongeveer 15 soorten worden het vaakst gebruikt. Voor sierende is dat meestal 316 L. Een groot voordeel is dat eigenlijk niemand hier allergisch op reageert. Het roest niet, geeft niet af, is supersterk (sterker nog dan goud of zilver), is duurzaam en schoon.
PU-leder
Tegenwoordig zijn ook leren sieraden hip. PU-leder is een imitatieleer wat bijna niet van echt te onderscheiden is. De basis is een PolyUrethaan (PU) waarin een leernerf is verwerkt. De benaming PU-leder is dus in feite niet juist, het zou eigenlijk PU-bekleding moeten zijn. De synthetische samenstelling zorgt ervoor dat er 100% garantie afgegeven kan worden, omdat het geen dierlijke stoffen bevat. Het is meestal beter en sterker dan de meeste leersoorten, je krijgt geen verkleuringen en je kunt het gemakkelijk schoonmaken.
Hoe zit het met goud?
Hoe zuiver goud is wordt aangeduid met het aantal karaat. Karaat of is eigenlijk een meting van hoe zuiver een gouden sieraad is. Het wordt gemeten in maten van een 24ste. Dat betekent dat 24 karaats goud eigenlijk zuiver goud is. Andere karaatsoorten worden aangeduid met: 14 karaat = 58,5% zuiver goud (aangeduid met 585) 18 karaat = 75,0% zuiver goud (aangeduid met 750) 20 karaat = 83,3% zuiver goud (aangeduid met 833) 21,6 karaat = 90,0% zuiver goud (aangeduid met 900)