Wij hebben een 4 seizoenen dekbed. Dat is praktisch, want zo hoef je maar één dekbed te kopen. Een 4 seizoenen dekbed zit met drukkers aan elkaar. Het zijn dus eigenlijk twee losse dekbedden. Er zijn verschillende soorten materialen voor een 4 seizoenen dekbed. In deze blog vertel ik je alles over hoe een 4 seizoenen dekbed werkt, welke verschillende materialen er zijn en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Na het lezen heb jij antwoord op de vraag: een 4 seizoenen dekbed, welke kun je het beste kopen?
Inhoudsopgave
Hoe werkt een 4 seizoenen dekbed?
Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit twee delen. Een dun en een wat dikker dekbed. Op die manier kun je voor 4 seizoenen lang profiteren van een dekbed dat past bij de temperatuur van dat moment. Globaal gezien kun je dus een zomerdekbed, een herfstdekbed, een winterdekbed en een lentedekbed maken. Dat komt natuurlijk niet zo precies als ik het nu noem. Zodra je merkt dat je kou krijgt, wordt het tijd om een dikker dekbed te kiezen. In de zomer heb je natuurlijk het dunste dekbed er op liggen. Sommige mensen zullen zelfs alleen onder een laken slapen, als het erg warm is. In oktober wordt het vaak wat kouder en kun je het dikkere dekbed pakken. Het zomerdekbed berg je dan op. Ook in de lente, dus ongeveer vanaf maart, kun je het dikke dekbed gebruiken. In de winter, dus als het echt vriest, bevestig je de twee dekbedden aan elkaar en heb je een extra warme deken. Zo kun je een 4 seizoenen dekbed optimaal gebruiken.
4 seizoenen dekbed; welke kun je het beste kopen?
Je hebt verschillende soorten materialen als het gaat om een 4 seizoenen dekbed. Zo kun je kiezen voor dons, katoen, wol of synthetisch. Deze materialen hebben allemaal zo hun eigen voor- en nadelen, die ik hieronder zal bespreken. Het is wel goed om je er in te verdiepen en niet zomaar iets te kopen als je een goede aanbieding ziet, want iedereen heeft andere wensen en behoeften als het gaat om slapen. Je koopt een dekbed toch voor een aantal jaren, dus beter koop je dan wel een fijn dekbed.
Eendendons of ganzendons?
Het meest wordt geadviseerd om een donzen dekbed te kiezen. Er zit een klein verschil tussen eendendons en ganzendons. Ganzendons is over het algemeen iets beter, omdat het beter isoleert, beter vocht opneemt, iets veerkrachtiger is en minder scherp. Helaas is een ganzendons dekbed ook iets duurder. Nu wordt er vaak gezegd dat mensen met een allergie beter geen donzen dekbed kunnen kopen, maar dat schijnt een fabeltje te zijn. Het is belangrijk dat je een kwalitatief goed dekbed kiest, met een goede tijk, zodat niet alle veertjes er doorheen prikken. Dan loop je niet meer kans op huisstofmijt dan met een synthetisch dekbed, maar dons ligt wel veel fijner. Het is namelijk bijna gewichtloos en valt als een deken om je heen.
Een wollen dekbed
De meeste wollen dekbedden worden gemaakt van zuiver Texelse schapenwol. Vroeger sliep iedereen onder wollen dekens. Het voordeel van wol is, dat het absorbeert, heerlijk warm is en zelfreinigend. Het nadeel is echter, dat je het meestal niet kunt wassen en het wat zwaar aanvoelt op je lijf. Niet iedereen vindt dat prettig. Voor mensen met een allergie is wol wel een aanrader, omdat hier het minste huisstofmijt in komt. Ook mensen die het ‘s nachts snel koud hebben, kunnen een wollen dekbed heel fijn vinden. Het is namelijk heerlijk warm in de winter, en in de zomer juist lekker koel. Een Texels 4 seizoenen dekbed kan een heel goede keus zijn.
Synthetisch dekbed
Ongeveer 45% van de mensen slaapt onder een synthetisch 4 seizoenen dekbed. Een synthetisch dekbed is niet erg duurzaam. Het wordt gemaakt van aardolie. Ze zijn veel goedkoper dan donzen of dekbedden. Dat is dan ook meteen de reden, waarom er vaak voor gekozen wordt. Bovendien kun je synthetische dekbedden goed wassen. Naast dat een synthetisch dekbed niet duurzaam is zijn er ook andere nadelen. Het dekbed is minder isolerend dan dons en wol en vocht wordt minder goed opgenomen. Je zweet vaak veel meer onder een synthetisch dekbed. Er zijn heel veel synthetische versies op de markt die verschillend zijn in gewicht, isolerend vermogen, ventilatie en duurzaamheid.
Een katoenen dekbed
Katoen is 100% een natuurproduct. Het isoleert en ventileert goed en zit qua gewicht een beetje tussen dons en wol in. Er zijn ook nadelen: als je het was krimpt het vaak, waardoor het daarna niet meer goed in je dekbedovertrek past. Ook kreukt katoen heel erg. Desondanks is katoen nog steeds een goede optie en qua prijs ook beter betaalbaar dan bijvoorbeeld dons of wol. Een 4 seizoenen dekbed van katoen is ideaal voor mensen die extra transpireren.
Verleng de levensduur van je dekbed
Een 4 seizoenen dekbed is best een uitgave. Gelukkig kun je er ook een aantal jaren mee doen. Wat de levensduur van je dekbed zeker verlengt, is wanneer je het bed niet opmaakt na het slapen. Dat klinkt misschien gek, maar het is echt belangrijk. In bed zweet je namelijk. Daardoor wordt je dekbed nat. Als je het dan na het slapen meteen dicht legt, krijgt het geen kans om te drogen. Het gevolg? Schimmels en huisstofmijt vinden het dan een perfect plekje om zich te ontwikkelen. Niet fris en zeker niet handig voor mensen met een allergie. Het advies is dan ook, om je dekbed eerst een paar uur te laten drogen en pas daarna open te leggen.
Hoe vaak moet je een dekbed vervangen?
Met een 4 seizoenen dekbed kun je zeker een jaar of 5 doen. Daarna ga je merken dat je dekbed minder warm wordt, er gele vlekken op komen en minder fris begint te ruiken. Dat is het moment waarop je dekbed aan vervangen toe begint te raken. Er is dus niet een precies aantal jaren aan te geven, want het onderhoud speelt zeker een rol. Er zijn mensen die wel 8-10 jaar met een dekbed kunnen doen, omdat ze het gewoon vaak laten luchten en minstens twee keer per jaar wassen. Doe je dat niet, dan is het logisch dat je 4 seizoenen dekbed sneller aan vervanging toe is. Ons dekbed is nog niet aan vervanging toe, maar zodra dit wel zo is, ga ik voor ganzendons!
Lees ook: De mercedes onder de matrassen
Lees ook: tips om je logeerkamer een boost te geven.