Wat een geluk! Sinterklaas kwam langs bij huize Hipenhot en liet leuke spelletjes achter in de schoenen van onze kinderen. Zodoende zitten wij nu al de hele ochtend verwikkeld in supergrappige spelletjes met hilarische namen als “schetenjacht” en “eendjesdans”. Perfect voor deze druilerige zondag, waarvan er vast nog vele zullen volgen in de herfst en winter.
Ik tip deze spelletjes dan ook voor in de zak van Sinterklaas. En om goed te kunnen kiezen welk spelletje voor jouw kind het meest geschikt is, zal ik van elk spelletje hier kort uitleggen hoe het werkt.
Eendjesdans- vanaf 3 jaar- vanaf 2 spelers
Bij dit spelletje ben je de eerste keer wel even bezig met het spel voorbereiden, er moeten namelijk allerlei stickertjes worden geplakt. Daarna is het supersimpel. Alle eendjes hebben een symbool aan de onderkant. Het doel is om zo snel mogelijk 3 eendjes met hetzelfde symbool (sterretje, driehoek, vierkant of rondje) te verzamelen. Dat symbool kies je vooraf uit. De eendjes bewegen zich vervolgens voort in de vijver. Als je aan de beurt bent pak je er eentje en kijkje of die het symbool heeft dat je moet verzamelen. Zo ja, dan mag je het eendje neerzetten, zo nee, dan gaat het eendje terug de vijver in. Het spel is simpel en duurt niet te lang, waardoor kinderen van jonge leeftijd het goed vol houden.
Schetenjacht- vanaf 5 jaar- vanaf 3 spelers
Dit spel vinden mijn kinderen het allerleukst. Om eerlijk te zijn vond ik het zelf ook superleuk. Mijn kinderen wisten me steeds voor de gek te houden. Het werkt zo: het spelbord heeft 4 snoertjes met daaraan scheetkussentjes. Die verstop je in je hand of onder de tafel. Als bij jou op je scheetkussentje een lichtje gaat branden, mag je op het knopje drukken. Jij laat dan de scheet. Er klinkt een geluidje. De anderen moeten raden wie het geluidje maakte. Door een plaatje van een neus de kant op de laten wijzen van degene die jij denkt dat de schuldige is, maak je dat duidelijk. Als iedereen gekozen heeft, maakt degene die het geluid maakte zich kenbaar. Had je het goed, dan krijg je een punt. Heb je iedereen voor de gek gehouden, dan krijg je ook punten. Het is echt heel leuk om van je kinderen te zien hoe ze proberen te verbergen dat zij het waren. Echt een leuk spel!
Teken Turbo- vanaf 8 jaar- vanaf 2 spelers
Dit spel lijkt een beetje op pictonary. Je gooit met een dobbelsteen, kiest een kaart, kijkt welke kleur je hebt gegooid en kiest dat uit om te tekenen. Dit teken je met de speciale pen. Deze pen laat in 15 seconden de pen verdwijnen, waardoor je niet meer verder kunt tekenen. De ander moet raden wat jij hebt getekend. Het is een leuk spel, maar over de uitvoering ben ik iets minder enthousiast. De pen gaat in 15 seconden in, maar in feit is dat veel korter. Want al na 8 seconden kun je eigenlijk niet meer met de pen tekenen, omdat de punt dan te ver naar binnen is. Daardoor is het ontzettend moeilijk om herkenbaar te kunnen tekenen. Wij hebben dus al snel gezegd dat je de pen nog een keer mag indrukken, zodat je langer de tijd hebt. Daarnaast vind ik sommige tekenopdrachten voor een 8 jarige wel echt te moeilijk. Denk aan: mond-op-mond beademing, cycloop, scheidsrechter, enz.
Klabats- vanaf 8 jaar- vanaf 2 spelers
Dit spel is eigenlijk een soort triviant, maar dan anders. Je draait een kleur, kiest een kaart, leest de vraag voor en schrijft deze op op een soort arm met uitwisbare stift. Dan laat je de arm schieten en… klabats! Als iedereen heeft geantwoord ga je kijken wie het goed heeft. Degene die het meest onderop ligt èn het juiste antwoord gaf, heeft die ronde gewonnen. Na 10 rondes is de winnaar degene met de meeste kaartjes. Dit spel is heel leuk, je moet snel schakelen en denken en traint dus je geheugen. Voor een 8 jarige zijn de vragen soms nog wel moeilijk, maar ze leren er tegelijk ook veel van. De snelheid waarmee je moet antwoorden maakt het spel spannend! Aanrader!