15 tips om oud en nieuw met kinderen te vieren

15 tips om oud en nieuw met kinderen te vieren poster oudjaarIeder jaar is het weer een uitdaging om met oud en nieuw te zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. En met iedereen bedoel ik, dat het een leuke avond is voor de kinderen, maar ook voor papa en mama. Om te zorgen dat de avond een succes wordt, is het belangrijk dat je van te voren goed overdenkt hoe je oud en nieuw met de kinderen gaat vieren. Maak een planning, zodat je alles goed kunt voorbereiden en de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Dat geeft de kinderen houvast. Om je hierbij te helpen heb ik 15 tips om oud en nieuw met kinderen te vieren.

1. Gourmetten

Op nummer 1 van de 15 tips om oud en nieuw met kinderen te vieren staat natuurlijk het populaire gourmetten. Bij veel gezinnen is gourmetten met kinderen een traditie. Hier kun je al op tijd mee beginnen. De kinderen vinden het vaak leuk om de gourmet samen met mama voor te bereiden in de keuken, zodat ze ook ‘s middags al iets te doen hebben. Daarna ga je met het hele gezin aan tafel en maakt iedereen zijn eigen eten klaar in het gourmetpannetje. Reuze gezellig om te doen! Wil je wat minder vlees eten? Hier vind je recepten voor vegetarisch gourmetten. Geen gourmetstel in huis? Goede reden om aan te schaffen! Dat kan hier.

2. Film kijken en oudejaarsconference kijken

Terwijl papa en mama de oudejaarsconference kijken (en mama misschien voor de tv in slaap valt), kijken de kinderen een film. Koop bijvoorbeeld voor deze gelegenheid een leuke DVD. Hier doet Harry Potter het altijd goed. Tegenwoordig kun je bij veel tv aanbieders, zoals Ziggo, ook films huren. Kies samen met de kinderen een leuke familiefilm uit die ze mogen kijken na het eten. Je kunt natuurlijk ook gewoon met de kinderen meekijken als je zelf geen zin hebt in de oudejaarsconference.

3. Sterretjes (of vuurwerk) afsteken

Onze kinderen gaan eigenlijk altijd nog naar bed. Ze houden het niet vol tot middernacht. De kleintjes sowieso niet. Dus steken wij vaak rond een uur of 8 alvast wat sterretjes af met de kinderen. Wij kopen zelf geen vuurwerk, maar als je dat wel doet, kun je ook alvast wat vuurwerk afsteken. Dat mag op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur. Dit geeft kinderen een echt oudejaarsgevoel.

4. Spelletjes doen

Geen schermpjes met oudjaar? Dan ga je gewoon heel ouderwets lekker spelletjes doen. Een echte klassieker is natuurlijk sjoelen. Maar misschien houden ze bij jou thuis wel van monopoly, triviant, Kolonisten van Catan of Agricola. Spelletjes zijn altijd gezellig en vaak avondvullend. Spelletjes doen mag echt niet ontbreken in een blog over 15 tips om oud en nieuw met kinderen te vieren.

5. Een staatslot kopen en bedenken wat je met het geld gaat doen

Wij doen nooit mee aan loterijen, behalve op de oudejaarsloterij. In het kader van: je weet maar nooit! Een leuke activiteit vind ik het om met de kinderen te mijmeren over wat je met het geld zou gaan doen. Laat iedereen apart een lijstje maken (laat de grote kinderen het samen met de kleintjes doen) en bespreek de lijstjes daarna met elkaar. Dit vinden kinderen erg leuk om te doen!

6. Oliebollen bakken

Oliebollen bakken lijkt moeilijk, maar dat valt reuze mee. Ik heb elders op mijn site een makkelijk recept voor glutenvrije oliebollen staan. Je kunt het beslag al eerder maken, zodat je na het eten meteen aan de slag kunt en de kinderen de oliebollen vers kunnen eten. Pas wel op met de hete olie, laat kinderen er niet te dicht bij staan! Allerlei benodigdheden voor het bakken van oliebollen, zoals een kookboek, ijsschep om bolletjes mee te maken en oliebollen zakjes vind je hier.

7. Naar een Oudejaarsvuur gaan kijken

Op diverse plekken in Nederland worden vreugdevuren gemaakt. Bij ons in de buurt was dat bijvoorbeeld in Scheveningen vaak zo, helaas ging daar een keer iets mis en is dat nu verboden. Maar misschien zijn er bij jou in de buurt nog wel plekken waar het veilig georganiseerd wordt. Met oudere kinderen kun je er naar gaan kijken, zij vinden het vaak bijzonder interessant.

8. De kerstboom aftuigen

Het lijkt misschien wat minder gezellig, maar de kerstboom aftuigen is best een goede activiteit voor oudejaarsavond. De kinderen vinden het vaak heel leuk om te helpen alles weer op te ruimen en voor jezelf is het ideaal: de volgende ochtend is dat alvast gebeurd! Heb je een echte kerstboom, dan kan bovendien de boom worden buitengegooid en die wordt vast en zeker meegenomen.

9. Een vuurwerktekening maken

Leg stiften en papieren neer en laat de kinderen een vuurwerktekening maken. Dit is bij ons een echte traditie en het werkt bijna therapeutisch. Ze worden er heel rustig van. Voor de allerkleinsten is dit natuurlijk nog te moeilijk, maar zij kunnen op zwart papier met pastelkrijt lekker aan de slag. Dat ziet er, zelfs bij gekras, als een heuse vuurwerklucht uit. Magisch!

10. Gelukskoekjes maken

De start van het nieuwe jaar is bij uitstek het moment om gelukskoekjes te maken voor je gasten. Dit kun je de kinderen ook laten maken, terwijl de volwassenen lekker aan het kletsen zijn. Af en toe hebben ze misschien wat hulp nodig, maar ze vinden het heel leuk om een geluksboodschap in de gelukskoekjes te stoppen. De free printable hiervoor vind je in deze blog.

11. Een gezinsfoto maken

Het zou een echte traditie kunnen zijn: elk jaar op oudejaarsdag een gezinsfoto maken. Voor de open haard, buiten met sterretjes in je hand of gewoon thuis voor een witte muur. Tegenwoordig hebben bijna alle camera’s wel een zelfontspanner, zelfs de smartphones. Het is leuk om al deze foto’s op een rij te zien en het is een leuk momentje op zo’n avond om even stil te staan bij de rijkdom van jullie gezin.

12. Bubbels drinken

Geen oud en nieuw zonder bubbels! En waarom wachten tot na middernacht? Wij trekken de bubbels vaak al na het eten open en hebben voor de kinderen altijd kinderchampagne. We proosten dan met z’n allen alvast op het nieuwe jaar, voor de kinderen naar bed gaan. Ze voelen zich dan altijd heel groot!

13. Oefenen met klokkijken

Het klinkt misschien een beetje suf, maar mijn kinderen vinden het altijd hartstikke leuk om op oudejaarsavond een kwartiertje te oefenen met klokkijken. En dan het liefste de momenten voor en na 12 uur natuurlijk. Dit kun je doen met een oude klok, maar ook met je horloge of misschien vind je wel een klokkenwerkblad ergens online (in elk geval in deze blog). Je kunt ook een werkboekje klokkijken kopen en als cadeautje geven. Past helemaal in het thema en ze leren er nog iets van ook.

14. Gelukscadeautjes uitdelen

Naast de gelukskoekjes kun je ook andere gelukscadeautjes verzinnen. Schrijf een mooie quote op voor elk kind en lijst dat in. Bestel kristalsteentjes of gelukspoppetjes die je leuk inpakt. Of een kweek klavertje vier. Kinderen vinden het altijd leuk om cadeautjes te krijgen en als ze dan ook nog geluk brengen…

15. Winterbarbeque

Als je met een grotere groep bent is een winterbarbecue ook een leuk idee. Zeker als je net als wij een Bastard hebt, kun je dat best gemakkelijk organiseren. De kinderen vinden het leuk om mee te helpen met de voorbereidingen.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze blog met 15 tips om oud en nieuw met kinderen te vieren. Meer ideeën voor een leuke oudejaarsavond vind je in deze blog. Ben je nog op zoek naar hapjes voor deze feestavond? Hier vind je 12 x lekkere hapjes voor oudejaarsavond.

15 tips om oud en nieuw met kinderen te vieren oliebollenkraam

Vorig artikelRecept glutenvrije oliebollen
Volgend artikelDe leukste kleurplaten voor oud & nieuw
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in